Premi Medtronic per un estudi de professors de la UdL sobre el dolor abdominal agut

De l'Associació Espanyola de Cirurgians, dotat amb 2.000 euros

Descarregar pdf
Lacasta Gudelis Trujillano
D'esquerra a dreta: Lacasta, Gudelis i Trujillano / Foto: HUAV
Els professors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) i metges de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) Javier Trujillano i Daniel Lacasta han rebut el premi Medtronic que atorga l'Associació Espanyola de Cirurgians per un estudi sobre el dolor abdominal agut. El treball, realitzat conjuntament amb l'especialista de l'HUAV Mindaugas Gudelis, doctor per la UdL, el van publicar a la revista Cirugía Española. El guardó està dotat amb 2.000 euros.
 
L'estudi, que porta per títol Dolor agut a la fosa ilíaca dreta. Un nou algoritme basat en arbres de classificació i xarxa neuronal artificial, es basa en 252 pacients que van acudir a l'hospital lleidatà amb dolor abdominal. Els autors van recollir dades demogràfiques, clíniques, analítiques i d'exploració física per classificar-los en quatre grups: dolor simple a la fossa ilíaca dreta (45%), apendicitis aguda (37%), dolor abdominal sense procés inflamatori (12%) i dolor abdominal amb procés inflamatori (6%).
 
Els resultats conclouen que la metodologia basada en arbres de classificació tipus CHAID (Chi-Square Automatic Interaction Detection) pot facilitar el diagnòstic de patologies intraabdominals amb un marge mínim d'error, generant regles de decisió.

Text: Comunicació HUAV / Premsa UdL

MÉS INFORMACIÓ:

Resum de l'article Dolor agudo en fosa ilíaca derecha. Un nuevo algoritmo de diagnóstico basado en árboles de clasificación y red neuronal artificial