Predir el risc cardiovascular en les primeres etapes de la malaltia renal

Investigadors de la UdL, l'IRB i l'Arnau validen les PGA com a marcador

Descarregar pdf
Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), el Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) han demostrat la relació directa entre unes proteïnes modificades per la glucosa anomenades Productes finals de la glicació avançada (PGA) i la malaltia arterioscleròtica oculta. Això permet predir el risc cardiovascular real en les primeres etapes de la malaltia renal crònica, segons han publicat recentment a la prestigiosa revista científica internacional Plos One.

Les PGA - en anglès AGE (Advanced Glycation End Products)- són unes proteïnes que emeten fluorescència i que es poden detectar a través de la pell mitjançant un aparell de manera no invasiva i ràpida, en només 12 segons. Aquestes substàncies contribueixen a la formació de plaques de greix (ateroma) a les artèries. Recerques anteriors havien descobert que les PGA s'incrementen en pacients amb malaltia renal crònica que se sotmeten a hemodiàlisi, però hi havia poca informació sobre com afecta en les fases inicials.

Els investigadors del Grup Bàsic i Clínic d'Immunologia i Endocrinologia de la UdL i l'IRBLleida han portat a terme un cas control comparatiu que inclou 87 pacients de malaltia renal crònica amb estadis variables (de lleu a moderada)  i 87 subjectes sans emparellats per edat, sexe i índex de massa corporal. Els resultats mostren que la fluorescència de la pell és més elevada en els pacients amb malaltia renal crònica. 

El grup de recerca també realitza actualment aquesta prova no invasiva en el marc del projecte ‘El Bus de la Salut’, promogut per la Diputació de Lleida. Amb els resultats obtinguts en la població participant, les investigadors podran determinar la importància d'aquestes proteïnes en el procés de formació de plaques d'ateroma.


Text: Comunicació IRBLleida / Oficina de Premsa UdL