"No podem actuar contra el canvi climàtic si no ho fem contra el sistema"

Jorge Riechmann afirma que el capitalisme verd és un oxímoron i els ODS, insuficents

Descarregar pdf
riechmann
Riechmann durant la seua xerrada. FOTO: UdL
"No podem actuar contra l'esclafament global si no ho fem contra el nostre sistema de producció, ja que totes les nostres activitats bàsiques emeten carboni o metà". Així de rotund ha estat el poeta, filòsof i activista, Jorge Riechmann, que avui ha obert la Jornada de la UdL de compromís amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS): Agenda 2030 una dècada per actuar, al campus 1 d'octubre de la Universitat de Lleida (UdL).
 
Les emissions de gasos d'efecte hivernacle i el creixement del producte nacional brut estan fortament acoblades. Cal una contracció econòmica d'emergència per intentar aturar aquest genocidi preprogramat, ha alertat Riechman. "Negar la gravetat de la situació i confiar arreglar-ho sense qüestionar el capitalisme no funciona, el capitalisme verd i el green new deal són un oxímoron", ha afirmat.
 
Professor a la Universitat Autònoma de Madrid, Riechmann també ha qüestionat els ODS de Nacions Unides, dels quals ha dit, arriben amb decennis de retard i són insuficients. "Haguessin estat útils fa trenta anys, però ara els canvis incrementals i les trajectòries graduals no ens serveixen. Hem deixat passar decennis de negacionisme i inacció per la qual cosa les perspectives són difícils i ombrívoles", ha dit.
 
Tot i que ha celebrat que les universitats s'impliquin amb els ODS, el també traductor i assagista ha insistit que fem tard i ha criticat que a les facultats d'economia d'arreu s'estigui primant el model de les escoles de negocis i d'empresa i no s'expliquin models econòmics compromesos amb la supervivència del planeta, inclosa la espècie humana.
 
Jorge Riechmann també s'ha referit a les classes dirigents "que assumeixen l'extermini de part de la humanitat en pro del mercat" i a tot l'espai polític actual que es basa en el negacionisme climàtic. "Injustícia, desigualtat i extralimitació ecològica, van lligats".
 
L'autor de Otro fin del mundo es posible, decían los compañeros (MRA Ediciones 2019), ha fet un repàs a informes científics i treballs d'experts des dels anys 80 i que ja alertaven que si no s'hi posava remei ens extingirem. Entre ells, els darrers càlculs enguany del Centre de supercomputació de Barcelona que situen l'augment de temperatura a finals de segle fins a 5 graus, enlloc dels 3,4 que es pensava fins ara. "Amb 4 graus més, pràcticament tot el planeta serà inhabitable, inclosa la península ibèrica", ha conclòs.
 
La jornada ha continuat amb una lectura de poemes a càrrec del propi Riechmann, i l'autora i autor lleidatans, Rosa Fabregat i Carles Maria Sanuy. També s'han programat dos taules redones sobre els ODS, així com el passi de diferents vídeos al voltant d'aquesta temàtica i una actuació dels castellers de la UdL Los Marracos.