L'ús sostenible de l'aigua enfront la sequera, en una jornada a l'ETSEAFIV

Investigadors, regants i conservacionistes analitzaran la recerca i els reptes socials

Descarregar pdf
sequera dasroofless
Camp afectat per la sequera / Foto: dasroofless (CC BY-NC-ND 2.0)

Enllaç a la fotografia original

L'ús sostenible de l'aigua en l'agricultura enfront de la sequera i el canvi climàtic és l'eix central d'una jornada que tindrà lloc dimarts, 13 de juny, a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFIV) de la Universitat de Lleida (UdL). Una vintena de ponents de Catalunya, l'Aragó, València, Andalusia, Extremadura i l'Argentina posaran sobre la taula temes com el reg eficient, els sistemes de secà, la teledetecció en el maneig d'aigua o els reptes socials per a les pròximes dècades.
 
El debat -organitzat per l'ETSEAFIV i Agrotecnio- arriba enmig d'una de les sequeres més importants del segle a la península ibèrica. Segons dades de l'Agència Estatal de Meteorologia, la temperatura mitjana de l'abril ha estat 3 graus centígrads superior a l'habitual. I la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha declarat l'estat d'excepcionalitat per sequera extraordinària a la conca del Segre. Malgrat les pluges dels últims dies, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no estudiarà fins a finals de juny si pot desactivar l'excepcionalitat en algun territori.
 
La jornada Aigua i Agricultura: Recerca i desenvolupament per a una agricultura sostenible en un context d'escassetat d'aigua comptarà amb experts tant de l'àmbit universitari com de la gestió. Així, entre els participants hi ha el cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la CHE, Miguel Ángel García Vera; la cap d'àrea de Medi Ambient, Proveïments i Relacions Externes de la Comunitat General de Regs de l'Alt Aragó; o el responsable del programa d'aigua a World Wildlife Fund (WWF) Espanya, Alberto Fernández.
 
La trobada, que preveu una norantena d'assistents, servirà d'avantsala a la investidura com a doctor honoris causa de la UdL del catedràtic emèrit de la Universitat de Córdoba, Elías Fereres Castiel, especialista en la ciència i l'enginyeria de l'aigua en relació a l'agricultura i el medi ambient. L'acte tindrà lloc a l'Auditori del Centre de Cultures el 14 de juny.
 
La jornada es podrà seguir en directe per Internet, a través del canal de YouTube de la Reial Acadèmia d'Enginyeria, de la qual Fereres va ser president. 
 
 
Text: Comunicació Agrotecnio / Premsa UdL
 
MÉS INFORMACIÓ: