Les universitats de Lleida i Tolosa, juntes per l'occità

El curs vinent inicien un programa d'intercanvi d'alumnat i professorat

Descarregar pdf
TolosaOccitansUdL
Els universitaris tolosans amb els professors de la UdL. FOTO: UdL

Una dotzena d'estudiants d'occità de la Universitat de Tolosa Joan Jaurés han iniciat avui una estada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida que s'allargarà fins dijous. Acompanyats per dos professors i per dos investigadors del centre francès, l'alumnat assistirà a diferents sessions sobre literatura occitana, dialectologia catalana i occitana i lingüística, impartides per professorat del grau d'Estudis catalans i occitans de la UdL, de la mateixa manera que els alumnes de la UdL assistiran a classes impartides pel professorat tolosà.

Aquesta acció, que respon a una primera visita que estudiantat i professorat de la UdL va dur a terme l'any passat a la Universitat Joan Jaurés,  obre la porta a intercanvis regulars d’alumnat i de docents el proper curs acadèmic en el marc del programa de mobilitat Erasmus +. Així, el curs vinent, 2015-2016, dos estudiants de Tolosa cursaran estudis a la UdL i el curs següent, el 2016-2017, alumnat lleidatà es desplaçarà a la localitat francesa per estudiar-hi occità.

Explica el director de la Càtedra d'estudis occitans de la UdL, Aitor Carrera, que aquesta iniciativa pretén consolidar la llengua occitana en el sistema universitari català mitjançant acords amb una de les dos universitats del país veí més importants en aquest idioma -l'altra és Montpeller-, al mateix temps que reforçar el paper de la Universitat de Lleida en aquest àmbit.

De fet, les universitats de Lleida i de Tolosa estan treballant, ha afegit Carrera, per poder oferir estudis d'occità, conjuntament.