Les noies s'enduen vuit dels deu premis del 'Me'n contes un de ciència?'

Al certamen, que compleix deu anys, hi optaven 79 relats en català, castellà i aranès

Descarregar pdf
premis contes ciència
Un moment del lliurament virtual de premis. FOTO: ICE-UdL
Deu infants i joves, de primària i de secundària, vuit, nenes i noies, han recollit avui virtualment els premis del Concurs de relats breus 'Me’n contes un de ciència?, que enguany arriba a la desena edició. Aquest certamen organitzat l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida (UdL) en el marc de la Setmana de la Ciència, pretén fer palesa la importància de l’ús de l’expressió escrita en totes les àrees del currículum, sobretot en la científica, i visibilitzar les dones en el camp de la ciència.
 
En la present edició hi han optat 79 relats (49, en català, 26, en castellà i 4, en aranès) d'alumnat de disset escoles i instituts de les comarques de Lleida i l'Anoia. Les composicions havien de versar sobre alguna de les temàtiques triades: el centenari del naixement del bioquímic lleidatà, Joan Oró i Florensa; els 100 anys de la visita d’Albert Einstein a Barcelona; els 200 anys de la mort del descobridor de la vacuna de la verola, Edward Jenner; els 100 anys del descobriment de l'efecte Compton; l'Any internacional del Mill; i la trajectòria i el llegat de les astrònomes Cecilia Payne i Reysa Bernson. 
 
El jurat ha estat integrat per: Anna Casanovas Llorens (degana, professora i investigadora de la Facultat de Medicina, llque enguany era la persona referent de la UdL, Jordi Suïls (professor de Filologia catalana UdL), Eduard Roure (professor de llengua i literatura catalana de secundària), Neus Vila (filòloga), Daniel Villalba (professor de Ciència animal UdL) i Meritxell Morera (mestra de primària).
 
Relació dels guardons:

CATALÀ PRIMÀRIA
1r Premi: Clàudia Viladrich Serés (Col·legi Episcopal, Lleida): Tot el que m'ha ensenyat la lluna
2n Premi: Tuixent Farré de la Torre (Escola Teresa Bergadà, Alguaire): El descobriment del Joan
 
CATALÀ SECUNDÀRIA
1r Premi: Sergi Rebull Vila (Institut Terres de Ponent, Mollerussa): L'herència de Jenner, una lliçó viva en aquests temps
2n Premi: Iona Pujol Solé (Institut Ronda, Lleida):  Reysa i les estrelles
 
CASTELLÀ PRIMÀRIA
1r Premi: Clàudia Mateu Graells (Escola Manuel Ortiz i Castelló, Juneda): Hay que ejercitar si no queremos olvidar   
2n Premi: Xanna Rojas Sánchez (Col·legi Episcopal, Lleida): La vida en la luna  
 
CASTELLÀ SECUNDÀRIA
1r Premi: Daniel Lizarte Gómez (Institut Badia i Margarit, Igualada): La historia de mi vida (por Paca la vaca) 
2n Premi: Maria Cholbi Cruañes (Institut La Mitjana, Lleida): La taza de Payne
 
OCCITÀ SECUNDÀRIA
1r Premi: Gala Padró Ros (INS Aran, Vielha): Era investigacion solara
2n Premi: Inés Losada Castillo (INS Aran, Vielha): Cecilia Payne-Gaposchkin e es comentaris  

A les persones guanyadores del primer premi se'ls ha lliurat un val de regal de 100 euros per comprar a la la botiga de la UdL i, a les del segon premi, un per valor de 50 euros.