La docència universitària recupera la plena presencialitat

Per primer cop des que va esclatar la pandèmia de COVID-19, aforaments del 100%

Descarregar pdf
presencialitat Lletres
Una classe de Filologia Hispànica, aquesta setmana / Foto: UdL
La Universitat de Lleida (UdL) pot assolir la plena presencialitat de l'alumnat a les aules a partir d'aquest divendres, 15 d'octubre, en virtut de les noves mesures aprovades pel PROCICAT, que ha validat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La resolució estableix que els aforaments a les universitats s'amplien fins el 100%. També augmenta del 70 al 100% el de les biblioteques. Tots els centres propis de la UdL ja han modificat els seus horaris per oferir tota la docència físicament a les aules. Només alguns professors en situació de vulnerabilitat mantindran les classes telemàtiques.
 
És el primer cop des de l'inici de la pandèmia de COVID-19 que les universitats catalanes poden recuperar tota l'activitat docent presencial. L'estat d'alarma decretat al març de 2020 va obligar a tancar les instal·lacions i a acabar el curs només amb classes virtuals per Internet. A mesura que la crisi sanitària ha anat millorant, la docència híbrida ha augmentat progressivament els percentatges de presencialitat fins el 30, el 50 i el 70%.
 
"Les universitats sempre hem defensat la màxima presencialitat possible i, per tant, aquesta és una bona notícia", destaca la vicerectora d'Ordenació Acadèmica i Qualitat, Paquita Santiveri. "La incidència de la COVID-19 ha estat menor en l'estudiantat universitari que en el jovent de la mateixa franja d'edat perquè estan més conscienciats en temes de salut pública", afegeix la vicerectora d'Estudiants i Ocupabilitat, Montserrat Rué. Tot i així, la UdL ha col·laborat en totes les iniciatives per incentivar la vacunació.
 
L'eliminació de restriccions en l'àmbit universitari arriba al mateix temps que a molts altres sectors com la realització de congressos, l'hostaleria i la restauració, les activitats culturals, els esdeveniments esportius o les empreses de serveis i comerç minorista. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que "entrem de ple en una etapa de recuperació de les activitats al nostre país", tot i que no s'ha de baixar la guàrdia i "continuar sent molt escrupolosos amb la higiene i amb l'ús de la mascareta".
 
Un cop es va retornant a la normalitat, el Govern i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) han acordat establir un marc comú que doni resposta a la generalització del model híbrid i virtual. Determina diferents forquilles de temps de l'alumnat a les aules, tot i que cada universitat continuarà determinant la proporció d'hores de docència i de treball autònom per a cada crèdit impartit.

MÉS INFORMACIÓ: