La UdL optimitza la selecció de gens per aconseguir cereals amb vitamines
Investigadors de Medicina, l'ETSEA i l'EPS col·laboren en el desenvolupament d'un model matemàtic
Descarregar pdfLes proves s'han focalitzat en millorar la producció de carotenoides, com ara la vitamina A, al panís. Aquests pigments vegetals liposolubles tenen propietats antioxidants importants per a la prevenció de les cataractes, la degeneració macular i les malalties cardíaques, entre altres. Amb la simulació i anàlisi matemàtica dels models, els investigadors de la UdL han pogut "identificar els canvis que s'haurien de fer en el genoma per a què cada planta produís les provitamines i vitamines que volem en les quantitats que volem", segons explica el professor de la Facultat de Medicina i investigador de l'IRBLleida Rui Alves.
El model permet predir els efectes de canviar l'expressió dels diferents gens en la producció dels carotenoides. D'aquesta manera, es pot estimar a priori com manipular el panís per tal d'aconseguir un comportament precís dels circuits biològics, millorant l'acumulació de carotenoides a la producció. Així, "a més a més de identificar els canvis necessaris per a què el panís faci més vitamines, hem desenvolupat una metodologia que és en principi aplicable a la modificació de altres organismes per Biologia Sintètica", destaca Alves.
En aquesta recerca multi-disciplinar liderada per la UdL han pres part investigadors dels departaments de Ciències Mèdiques Bàsiques, Producció Vegetal i Ciència Forestal i el d'Informàtica i Enginyeria Industrial.