La UdL lidera dos consorcis publicoprivats per impulsar projectes de recerca europeus

En el marc del programa aCCeSS on participa Campus Iberus

Descarregar pdf
arquitecturaterra
L'arquitectura de terra centra un dels consorcis que lidera la UdL / Foto: EPS-UdL

La Universitat de Lleida (UdL) lidera 2 dels 9 consorcis publicoprivats que Campus Iberus ha contribuït a crear en el marc del programa aCCeSS (a Crossborder Cooperation for Smart Specialisation) amb l'objectiu de potenciar projectes de recerca transfronterers entre Espanya, França i Andorra. Tots dos pertanyen a l'àmbit de les Smart Cities o ciutats intel·ligents: SUGI, sobre la gestió intel·ligent d'infraestructures urbanes verdes, i EARTHEN, sobre la predicció del comportament tèrmic de l'arquitectura de terra mitjançant intel·ligència artificial.

La UdL també participa en tres consorcis més. Es tracta d’INFECMOL, centrat en les estratègies personalitzades per a combatre malalties infeccioses i conformacionals;  ANTIB_PLAST, sobre nanobactericides contra la resistència antimicrobiana i caracterització de microplàstics en aigües i aliments; i Energy Efficiency for Smart Cities (Eficiència energètica per a ciutats intel·ligents).

La resta de consorcis amb participació de Campus Iberus són: CONsIDER, per a la identificació innovadora de biomarcadors de malalties;  FoodPropHealth: investigació en components alimentaris amb propietats funcionals;  Access and Benefits Sharing: xarxes neuronals aplicades al camp aeroespacial; i Safety of Neural Networks sobre la millora de l’accés i la distribució dels recursos genètics.  

El projecte aCCeSS, cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), compta amb un pressupost de 1,2 milions d'euros. Liderat per la Universitat de Tolosa (França), hi han participat les universitats de Saragossa, Lleida, la Rioja, Pública de Navarra, Pau i Perpinyà. El seu objectiu és promoure la transferència de coneixements i tecnologies de les universitats a les petites i mitjanes empreses (pimes) per millorar el seu potencial d'innovació.

Avui ha tingut lloc a Tolosa el seminari transfronterer de cloenda del projecte on han participat 7 universitats i 68 pimes, entre altres entitats. Com a resultats en destaca la posada en marxa d'una plataforma en Open Data per visualitzar la col·laboració dels ens participants i la creació dels 9 consorcis amb capacitat per optar a projectes europeus de recerca. Els resultats del projecte seran transferits a altres actors socioeconòmics del territori que es trobin dins dels sectors identificats per la iniciativa.

Text: Comunicació Campus Iberus / Premsa UdL