La UdL homenatja el poeta Joan Margarit per sant Jordi

L'Aula de Poesia 'Jordi Jové' presenta l'Antologia dels seus 25 anys

Descarregar pdf
Joan Margarit_Carlos A. Schwartz
Joan Margarit. FOTO: Carlos A. Schwartz (pàgina oficial Joan Margarit)

Joan Margarit (1938-2021), un dels poetes més premiats i més llegits en llengua catalana, serà el protagonista de la diada de sant Jordi a la Universitat de Lleida (UdL). El vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària li ret homenatge en Joan Margarit en la memòria, un recital dels seus poemes a càrrec del també poeta, exprofessor de la UdL i amic de Margarit, Pere Rovira, acompanyat al piano del músic lleidatà, Xavier Monge. L'acte, seguint les mesures del PROCICAT, tindrà lloc a la Sala d'actes del Rectorat a les 19.30 i serà retransmès en streaming.

Margarit, poeta, arquitecte i professor universitari, té una trentena de llibres publicats des de finals dels anys 70. La major part de la seua obra va ser traduïda al castellà per ell mateix i també hi ha traduccions a l'alemany, l'euskera, l'hebreu, l'anglès, el portuguès i el rus. Al 2019 és guardonat amb el premi de literatura en llengua castellana 'Miguel de Cervantes'. Abans havia estat distingit, entre altres, amb el Premi Carles Riba de poesia (1985), el Premi Nacional de Poesia (2008), el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya (2008), el Jaume Fuster de l'Associació d'escriptors en llengua catalana (2015) i el Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda (2017). El poeta, que havia visitat en diverses ocasions la UdL, ens va deixar el passat febrer deixant un llibre en preparació Animal de bosc, escrit durant el confinament.

L'acte central de sant Jordi també inclourà la presentació de l'Antologia dels 25 anys de l'Aula de Poesia de la UdL 'Jordi Jové', 25 anys/años Versos (Edicions i publicacions UdL 2020), a cura de Julián Acebrón i Amat Baró, responsables de l’Aula. El volum, amb il·lustracions d'Alba Rivadulla, recull un poema de cadascun dels poetes i poetesses que han publicat a Versos des de la seua fundació des de 1995 fins l'any 2020.

En total, són 58 poemes, d'autors i autores com ara Luis García Montero, Marta Pessarrodona, Antònia Vicens, Ángeles Mora, Francesc Parcerisas, Sebastià Alzamora, Vicente Gallego, Miquel de Palol etc. El llibre inclou el poema Vas tard al teu temps, de Joan Margarit (núm. 23 de la col·lecció Versos) que recità a la UdL l'any 2000), i una versió lliure en català de Pere Rovira, fundador de l'Aula de Poesia, d'un poema de Xiaohai (núm. 60). L'any 2019 Versos publicà, per primer cop en castellà i en una edició bilingüe poemes d'aquest autor xinès. Tanca el volum un poema de Jordi Jové, en homenatge al poeta i professor de la UdL.

Els actes amb motiu de la Diada de sant Jordi, també inclouen, dimecres 21, a les 12.30h, el lliurament presencial i per streaming t del 6è Premi Joan Solà a la professora lleidatana, Ares Llop Naya, per Perspectives diacròniques en la variació microsintàctica sincrònica. Reanàlisis i cicles en els sistemes negatius del català i d’altres varietats del contínuum romànic pirinenc, i la presentació d'una nova convocatòria del guardó que convoquen el departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL i l'Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell.

El mateix dimecres, a les 18.30h es presenta el llibre Modernitat i progrés. Evolució ateneística i associativa de les Terres de Ponent (1850-2020) (Editorial Afers, 2021), obra guanyadora de la VI Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus, que convoquen l’Institut Ramon Muntaner, la Federació d’Ateneus de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els autors del llibre, Montse Baiges i Gerard Pamplona són graduats en Història per la UdL. Dijous, es durà a terme el taller de lettering en línia Mots amb traça, a càrrec de a càrrec d'Inés Señas (creadora del projecte The Flower Journal), que organitza l'Institut de Llengües.

D'altra banda, Edicions i Publicacions de la UdL oferirà el 23 d'abril un descompte del 10% sobre preu de tots els llibres i Biblioteca i documentació regalarà un llibre des del 23 d'abril i fins exhaurir els exemplars. Es tracta de llibres duplicats dels fons de les diferents biblioteques universitàries que es lliuraran a les persones que hagin cursat una sol·licitud prèvia al web de Biblioteca.