La UdL, en una xarxa d'excel·lència de recerca en micotoxines
Hi participen investigadors de set universitats d'arreu de l'Estat i del CSIC
Descarregar pdfLa Unitat                          de micologia aplicada de la Universitat de                     Lleida és un dels nou grups de recerca que formen                     part de la recent creada xarxa d'excel·lència                     MICOFOOD. Aquesta xarxa d'àmbit estatal aplega                     investigadors de les universitats de Navarra,                     Saragossa, Complutense de Madrid, Càceres, Santiago                     de Compostel·la, València i del CSIC, amb l'objectiu                     de coordinar l'estudi de la presència de                     microorganismes productors de micotoxines en                     aliments produïts a Espanya, avaluar el risc                     toxicològic que representa la seua ingesta, i                     proposar noves tecnologies per a la seua eliminació.
Liderada pel grup de Contaminació d'Aliments de la                     Facultat de Farmàcia de la Universitat de València,                     la Xarxa nacional de micotoxines i fongs toxigènics                     i els seus processos de descontaminació, compta amb                     27.000 euros del Programa estatal de foment de la                     investigació científica i tècnica d'excel·lència:                     Accions de dinamització-Xarxes d'excel·lència 2014.
Entre les activitats programades per la Xarxa hi ha                     dos cursos sobre micotoxines en els aliments                     adreçats principalment a doctorands, tot i que també                     oberts a graduats i estudiants, explica Vicent                     Sanchis, catedràtic de Tecnologia d'Aliments i                     director de la Unitat de micologia aplicada de la                     UdL. El primer, tindrà lloc enguany a la Universitat                     de València, mentre que el segon es durà a terme a                     l'Escola                         Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la                     UdL l'any vinent.
La Unitat de micologia aplicada, creada al 1983,                     investiga majoritàriament en el camp de les                     floridures filamentoses i els seus metabòlits                     secundaris (micotoxines i altres metabòlits                     d'interès industrial). L'objectiu principal de la                     recerca que desenvolupa amb micotoxines és la                     prevenció i el control de la seua presència en les                     matèries primeres i en els aliments que consumim, ja                     que en els darrers anys aquestes toxines s'han                     convertit en un problema de seguretat alimentària de                     primer ordre.
L'avaluació de l'exposició dels consumidors a les                     micotoxines, el desenvolupament de models de                     predicció per a prevenir la seua presència en                     matèries primeres en postcollita, l'estudi de                     l'efecte dels processos d'obtenció d'aliments en les                     micotoxines presents en matèries primeres, així com                     la utilització de floridures amb capacitat lipàsica                     per obtenir derivats de la glicerina, i la                     transformació de polialcohols i àcids grassos en                     molècules polifuncionals, són les seues línies                     d'investigació.



