La UdL, al festival de cultura popular més important del món

La Càtedra d'Educació i Patrimoni participa al Smithsonian Folklife de Washington

Descarregar pdf
falles
Les falles que s'exposen a Washington FOTO: Marc Ballesté

La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida (UdL), és una de les nou entitats de cultura popular convidades pel Govern català a participar a l'Smithsonian Folklife Festival, l'exposició més important del món dedicada al patrimoni cultural i immaterial que, enguany té a Catalunya i a Armènia com a protagonistes.

Des d'avui, i fins el 8 de juliol, la Càtedra presenta a Washington diferents activitats per donar a conèixer el món fallaire: una exposició de falles, tallers per construir-ne i poder veure el procés d’elaboració, i jocs per aprendre’n el vocabulari propi. A més, participarà en cercaviles i xerrades sobre les tradicions del solstici d’estiu i del foc a Catalunya, o la vida a través del calendari ritual, entre altres.

“Ens sentim molt satisfets que el coneixement i la recerca en l’àmbit de les falles s’hagin posat en valor”, afirma Sofia Isus, directora de la càtedra, que afegeix que “ha estat un repte com plasmar aquesta festa des del coneixement per poder transmetre els valors i el sentiment, ja que és un fet totalment vivencial”.

Alguns dels materials presentats a l’Smithsonian per la Càtedra formaran part de les maletes pedagògiques que està elaborant per donar a conèixer la festa. Aquest material, que treballa el medi ambient, el medi social i natural i les llengües (occità, aranès, fabla aragonesa, català, castellà i francès), podrà ser utilitzat el curs vinent pels alumnes de 5è i 6è d’Educació Primària, 1r i 2n de l’ESO.

Les falles, incloses a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco el desembre de 2015, esdevindran un dels elements simbòlics destacats de les manifestacions tradicionals catalanes en aquest festival a més dels gegants, els castells, els diables, les catifes de flors i els bestiaris. Estaran representades per Marc Ballesté, tècnic investigador de la Càtedra, i Guillem Esteban, diable i membre del consell de l'Associació de Fallaires d'Isil.

L'Smithsonian Folklife Festival, que va començar el 1967 i se celebra anualment al National Mall de Washington, rep una mitjana d'un milió de visitants.


TEXT: Sui Generis Comunicació Creativa/Unitat de Premsa UdL