Jordi Matas: 'Em dol el silenci de la Universitat'

L'exmembre de la Sindicatura del referèndum presenta el seu llibre a la UdL

Descarregar pdf
fotomatas
Matas amb Busqueta i Morell durant la presentació / Foto: UdL

"Que la universitat i els universitaris vagin passant de puntetes davant el que està passant a Catalunya, davant la vulneració de tot tipus de drets fonamentals em dol. Em dol el silenci de la Universitat quan la Universitat hauria d'estar a primera línia".

Així es manifestava el catedràtic de Ciència política i administració de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Matas Dalmases, exmembre de la Sindicatura electoral de Catalunya pel referèndum de l'1 d'octubre, durant la presentació del seu darrer llibre a la UdL.

Opinión política. Artículos en tiempos convulsos recull els 92 articles d'opinió que Matas va publicar del 2010 al 2017 al diari El País i l'article que va ser censurat pel rotatiu, Octubre negro, on feia un balanç molt crític dels fets que van commocionar bona part de Catalunya.

Matas, que s'ha estranyat que cap Facultat de Dret catalana hagi obert un debat profund entre els seus experts per analitzar, des del punt de vista jurídic, el què està passant al país, ha defensat la seua tasca al capdavant de la Sindicatura i s'ha reafirmat en què no va cometre cap delicte. Ell i altres membres d'aquest òrgan s'enfronten a una querella criminal per malversació de fons públics, usurpació de funcions i desobediència, que actualment està en fase d'instrucció.

La presentació del llibre, un acte organitzat pel Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de Lleida, ha anat a càrrec de l'exprofessor de la UdL, Ramon Morell i de l'economista, pastisser, i exdiputat de la CUP, Josep Manel Busqueta.

Busqueta, que ha dit dels articles de Matas que van ser un regal preciós, ha reivindicat les reflexions que el politòleg va fer en el d'Educar la desobedencia, com l'actitud que hauria de regir les universitats per contra de l'actual aplaudiment empresarial, ha dit.

Matas, director de l’Observatori dels Governs de Coalició de la UB, ha estat vicerector i secretari general d'aquesta universitat, i és membre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat.

Opinión política. Artículos en tiempos convulsos, publicat per la UB, reflexiona sobre el funcionament del sistema polític, la degeneració de la democràcia, les desigualtats socials, el moviment independentista, les polítiques universitàries i altres qüestions que han marcat els últims anys. També inclou un apartat d'opinions sobre el opinador, escrites per polítics, acadèmics, periodistes, familiars i amics.