"Innovar és posar en el centre a les persones"

Presenten la Càtedra d'Innovació social de la UdL que ultima un informe sobre la vellesa

Descarregar pdf
CatedraInnovacioSocial
Un moment de la presentació de la càtedra. FOTO: UdL

Les condicions de vida, la seguretat personal o l'envelliment actiu, són alguns dels aspectes que abordarà l'Informe sobre la vellesa a Lleida en el qual treballa l'Observatori Social de la Càtedra d'Innovació Social de la Universitat de Lleida. L'estudi, que estarà enllestit la propera tardor, es basa en la informació extreta de les enquestes realitzades a 700 persones majors de 65 anys de tota la demarcació, així com en les conclusions dels més de 40 grups de discussió duts a terme amb professionals, experts i gent gran.

Creada fa pràcticament un any, aquesta càtedra universitat-empresa s'ha presentat avui oficialment a la UdL amb una conferència sobre Lideratge i innovació social, que ha impartit, Josep Maria Lozano, de l'Institut d'Innovació Social d'ESADE. Lozano, especialista en responsabilitat social a l'empresa, ètica empresarial, valors i lideratge a les organitzacions i qualitat humana i gestió, ha defensat la necessitat que la innovació no es quedi només en l'àmbit científic o tecnològic sinó que estigui present en l'àmbit social.

"La innovació social és clau per crear confiança en la societat i al mateix temps la confiança és essencial per a la innovació", ha afirmat Lozano, amb el qual ha coincidit Carles Alsinet, director de la càtedra. El professor de la UdL, que ha agraït el suport de Paeria, Diputació i Obra Social de a Fundació la Caixa per poder posar en marxa la càtedra, ha insistit en el concepte que "innovar és posar en el centre a les persones".

Per la seua part, el rector de la UdL, Roberto Fernández, s'ha mostrat satisfet per la posada en marxa de la càtedra, iniciativa que ha estat possible, ha dit, per l'entusiasme dels seus impulsors però també mercès a la col·laboració pública i privada. "Les aliances són vitals per al desenvolupament d'un territori i és per això que hem de ser capaços de col·laborar plegats per un objectiu comú i no per interessos partidistes", ha afirmat.

A l'acte també hi han assistit el paer en cap, Àngel Ros, la diputada provincial, Maria Antonia Pubill, i el director corporatiu de l'Àrea Social de la Fundació 'la Caixa, Marc Simon.

La Càtedra en Innovació Social pretén generar nou valor social al territori a partir del diàleg entre universitat, institucions públiques i entitats del tercer sector, amb ll'objectiu de trobar eines per conèixer les necessitats de les persones i aprofundir en programes de millora de la seua qualitat de vida. Els seus àmbits d'actuació són prospeccions de les necessitats socials, formació per transmetre actuacions de bones pràctiques i recerca en l'àmbit de l'atenció i l'acompanyament de persones.

A més de l'Informe sobre la vellesa, els investigadors de la càtedra en preparen un altre sobre la pobresa i també treballen en un model d'atenció a les persones amb discapacitat, conjuntament amb la Federació ALLEM.