Inaugurada la Unitat Quirúrgica Docent de Veterinària de la UdL a Torrelameu

Quim Torra qualifica "d'instal·lació de Champions" l'equipament docent i hospitalari

Descarregar pdf
UnitatQuirurgicaDocentVeterinariaUdL
El president Torra ha lloat l'equipament en el seu discurs. FOTO: UdL
La Unitat Quirúrgica Docent de Veterinària de la Universitat de Lleida (UdL), ubicada a Torrelameu, estarà operativa el curs vinent, tant per l'alumnat del Doble Grau en Veterinària i en Ciència i Producció Animal, els grups de recerca de la UdL, com per al sector ramader com a hospital veterinari.
 
Aquest edifici, que se suma com a equipament de veterinària de la UdL a l'edifici de Serveis Hospitalaris Veterinaris del Campus de l'ETSEA, ha estat inaugurat avui pel rector de la UdL, Roberto Fernández, la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, l'alcalde de Torrelameu, Carles Comes i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que ha qualificat "d'instal·lació de Champions" aquest equipament.
 
Amb una superfície de 1.687 m2, la Unitat Quirúrgica Docent Veterinària consta de tres àrees: la quirúrgica, amb dos quiròfans per a animals de companyia i un per animals de granja; la unitat d’Hospitalització, per assistència i cures intensives d'animals de totes les espècies; i la de Diagnòstic, amb ressonància magnètica nuclear d’alta resolució, TAC, ecografia i radiologia.
 
L'edifici, ubicat al costat del Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA) i del Centre d'Estudis Porcins (CEP), consta de planta baixa i primera planta. La planta baixa, a més d'una cafeteria en una edificació independent, acollirà l’estabulari, magatzems, serveis, sales d’instal·lació i les unitats quirúrgica, de diagnosi i hospitalització; mentre que la planta baixa té dos aules -amb capacitat per a 30-40 estudiants cadascuna, una zona de descans per al personal de l'hospital, sales de controls i d’instal·lacions.
 
Totes les autoritats presents a l'acte han destacat l'èxit i la importància de la col·laboració entre institucions que ha permès fer realitat aquest equipament, de la mateixa manera que al seu moment va permetre la posada en marxa del Doble Grau en Veterinària i en Ciència i Producció Animal, únic a Catalunya i també a Espanya. "Uns estudis estratègics -en paraules del rector de la UdL- no només per a l'ETSEA sinó també per al desenvolupament de les nostre comarques". En aquest sentit, el president Torra, ha recordat que Lleida és la primera província pecuària de l'Estat, amb un 30% del cens de porcí, així com el bon posicionament de la UdL en els rànquings internacionals per la recerca que fa en aquest àmbit, i també en l'agrari i el biomèdic.
 
La presidenta de la Diputació ha dit que la posada en marxa de la Unitat Quirúrgica Docent "consolida les terres de Lleida com a punt de referència català en recerca", recordant altres instal·lacions d'investigació a Ponent: el CREBA, el CEP, i el complex de Biomedicina, inaugurat la setmana passada. Perelló ha coincidit amb el rector alhora de reclamar l'equilibri territorial a Catalunya tant pel que fa a estudis superiors, com en recerca i en transferència. Abans, Roberto Fernández, ha agraït a les institucions i als universitaris els esforços esmerçats per arribar al moment actual, ja que "aconseguir-ho no ha estat fàcil".
 
Per la seua part, Carles Comes, s'ha felicitat perquè Torrelameu "sigui el primer municipi de Lleida que acull un edifici universitari, juntament amb el CREBA i el CEP". L'alcalde, que ha començat el seu discurs recordant Carles Puigdemont i les persones empresonades pel procés, ha afegit que "Torrelameu entra a formar part de la UdL amb uns estudis tant temps reclamats".
 
Els equipaments de veterinària de la Universitat de Lleida: la Unitat Quirúrgica Docent Veterinària, a Torrelameu, i l'edifici de Serveis Hospitalaris Veterinaris, al Campus de l'ETSEA, suposen una inversió global de 7 milions d'euros per part de la Diputació de Lleida i de 0,5 milions d'euros per part de la pròpia Universitat. Aquests equipaments inclouen una Unitat quirúrgica mòbil que s'ha pogut veure avui durant l'acte d'inauguració.