Ignasi Aldomà rep el premi Jaume d'Urgell de Balaguer 2023

La revista L'Avenç va ser guardonada en la categoria col·lectiva

Descarregar pdf
premijaumeurgell
Aldomà (segon per la dreta), amb el guardó. FOTO: Ràdio Balaguer
El geògraf i professor emèrit de la Universitat de Lleida (UdL), Ignasi Aldomà Buixadé, ha rebut aquest dissabte el Premi Jaume d'Urgell de Balaguer (categoria individual) "per la seua trajectòria i implicació activa en diversos moviments culturals i socials, especialment aquells que afecten la pagesia, donant visibilitat a un dels sectors estratègics de cohesió econòmica, social, ecològica i alimentària del nostre país".
 
Aldomà, expert en planejament i ordenació del territori, economia i desenvolupament rural i gestió de l'aigua i regadiu, va tenir un paper actiu durant la transició en diversos moviments socials, especialment en aquells que afectaven la pagesia, com va recollir en el llibre La vaga dels tractors. Conflictes agraris a l'Urgell: 1977-1978 (1986). També s'ha implicat en la transformació de la ruralitat de les comarques de Lleida, a través del Manifest de Vallbona per a la construcció d'un canal Segarra-Garrigues, i del Compromís per Lleida -constituït el 2007 per impulsar el desenvolupament del territori-, la redacció de l'informe per a la constitució de la nova comarca del Pla d'Urgell, el  Pla General de Lleida de 1995, així com en l'elaboració dels Plans Comarcals de Muntanya i el Pla Territorial General de Catalunya.
 
És autor d'obres com La crisi de la Catalunya rural (1999), Amb el permís de Barcelona (2000) -llibre finalista del Premi d'assaig Josep Vallverdú-, La batalla per l'aigua (2012) L’ignot oest. Una geografia viscuda (2021) i Atles del món rural: despoblament o revitalització (2022), juntament amb Josep Ramon Mòdol i la col·laboració de Ramon Morell.
 
Aldomà va rebre el guardó durant la Nit de la Cultura, en un acte on també van rebre es va lliurar el Premi Jaume d'Urgell de Balaguer, en la categoria col·lectiva, a la revista de divulgació històrica i cultural L'Avenç "per la seua trajectòria i contribució al coneixement, la cultura i arreu dels països de parla catalana". 
 
Els Premis Jaume d'Urgell, que atorga anualment l'Ajuntament de la capital de la Noguera, reconeixen persones i entitats dels Països Catalans per la seua força cultural, la seua trajectòria i la capacitat de comunicació de la seua feina i obra. El guardó, de caràcter honorífic, és una reproducció a escala real del segell que usava el comte Jaume d’Urgell.