Estrena a Lleida del documental sobre el despoblament rural 'Camí d'Àrreu'

Amb Aleix Gallardet, Oriol Nel·lo i Ferran Rella, en el marc del Màster en Gestió d'Àrees de Muntanya de la UdL

Descarregar pdf
docu
Àrreu. FOTO: Arxiu fotogràfic del CCVÀ
La Universitat de Lleida (UdL) acull demà divendres, a les sis de la tarda, a la Sala d'actes del rectorat, l'estrena a Lleida del documental Camí d'Àrreu (2021, 57minuts) en el marc del Màster en gestió d'Àrees de Muntanya. Aquest audiovisual d'Aleix Gallardet, amb guió de Raquel Picolo, aborda el despoblament del món rural a través de la història del poble d'Àrreu (Pallars Sobirà). 
 
Produït per el Consell Cultural de les Valls d’Àneu (CCVÀ), amb el suport de la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de l'Alt Àneu, el documental recorre la història d'aquest petit poble de muntanya durant la lluita per una carretera que n'eviti el seu despoblament; una lluita que enfrontarà el veïnat i el durà, durant l'últim terç del segle XX, a ser viscut i abandonat diverses vegades. Actualment, i amb una pista per accedir-hi en males condicions, només hi viu un jove neorural.
 
Explorant els testimonis dels veïns i dels joves que temporalment hi van viure, Camí d'Àrreu exposa les circumstàncies personals de tots els que van patir aquells fets traumàtics amb el suport d'imatges d'exteriors naturals, de l'arxiu fotogràfic del (CCVÀ) i d'alguns mitjans de comunicació.
 
Dirigit, escrit i produït per pallaresos, el documental vol posar en valor l'espectacularitat del paisatge, la riquesa del pallarès (forma dialectal del català nordoccidental amb la què s'expressen els veïns que hi apareixen), així com les esperances de poder recuperar Àrreu.
 
El passi del documental -gratuït i obert a qualsevol persona interessada-, es completarà amb un debat posterior sobre el despoblament rural amb Aleix Gallardet (director de Camí d'Àrreu), Oriol Nel·lo (geògraf i professor del Màster en Gestió d'Àrees de Muntanya), i Ferran Rella (president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu).