El dictat plurilingüe incorpora alumnat de tercer d'ESO

La tercera edició de la prova se celebra aquest divendres al Rectorat

Descarregar pdf
dictatplurilingueUdL2016
Participants en la primera edició / Foto: UdL
Un total de 36 alumnes de tercer i quart d'ESO de 18 centres de les comarques de Ponent: Lleida ciutat (9), Balaguer, Les Borges Blanques, Mollerussa, Tàrrega, Almacelles, Artesa de Segre, Bellcaire d'Urgell, Bellpuig, i La Granadella competiran aquest divendres, 6 d'abril, en la tercera edició del Dictat plurilingüe de la Universitat de Lleida (UdL). Es tracta d'un concurs dictat en anglès, castellà i català organitzat per la Facultat de Lletres que enguany incorpora per primer cop estudiantat de 3r d'ESO.

La competició s'estructura en un dictat de paraules en les tres llengües que les persones participants han de lletrejar en un ordinador. Cada centre hi participa amb una parella d'estudiants, que poden ser del mateix curs o diferent. Junts s'enfronten a tres nivells eliminatoris i un de final, amb dificultat creixent. Cada encert comporta un punt en el caseller.

Cada parella ha de lletrejar tres paraules de cada llengua en l'ordre següent: castellà, anglès i català, amb un temps de 25 segons per a cadascuna, que comença a comptar un cop s'ha llegit un parell de cops. Els participants poden demanar que es repeteixin els mots, si tenen dubtes, però el temps no s'atura. En el nivell 4, en ser més complicat, les paraules van acompanyades d'una definició.

Val a dir que les paraules del dictat de cada nivell estan repartides en diferents sobres per tal que els participants escullin a l'atzar els mots que han de lletrejar. Qui arribi a superar tots els nivells haurà hagut de lletrejar correctament 36 paraules, sempre i quan no es produeixin empats. Els guanyadors rebran un val Abacus de 150 euros cadascun; els segons classificats, dos vals de 100 euros; i els tercers, dos vals de 50.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és doble. D'una banda, promoure, les competències lingüístiques en aquestes tres llengües. I de l'altra, donar a conèixer la Facultat de Lletres de la UdL entre l'alumnat i el professorat de Secundària. En l'organització també hi col·laboren els departaments d'Anglès i Lingüística, Filologia Catalana i Comunicació, i Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la UdL, així com el vicerectorat d'Estudiants. La primera edició del Dictat Plurilingüe es va estrenar al 2016 amb 24 estudiants de dotze centres entre Lleida ciutat, Balaguer Almacelles, Almenar, Mollerussa, Bellpuig, Ponts i Seròs.