El confinament per la COVID-19 no va evitar conductes sexuals de risc

Segons un estudi de la UdL i l'IRBLleida sobre uretritis ateses a Urgències

Descarregar pdf
urgencies1
Urgències de l'HUAV / Foto: Comunicació ICS Lleida

Els casos d'uretritis, relacionats sovint amb infeccions de transmissió sexual (ITS) com ara la clamídia o la gonorrea i que afecten majoritàriament a homes, es van mantenir a la regió sanitària de Lleida durant el confinament per la pandèmia de COVID-19. Així ho revela una recerca d'investigadores i investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), publicada a la revista Cureus, basada en dades del servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i el CUAP Prat de la Riba. Els resultats suggereixen que les restriccions no van fer disminuir les conductes sexuals de risc.

"No s'ha observat una reducció significativa del nombre de casos d'uretritis entre el 2019 i el 2020, probablement perquè les persones continuaven amb relacions sexuals insegures malgrat les restriccions socials i les dificultats que planteja el confinament", explica el professor de la Facultat de Medicina de la UdL, investigador de l'IRBLleida i facultatiu de l'HUAV, Oriol Yuguero. "Aquest és el primer estudi d'aquestes característiques realitzat a l’Estat espanyol", afegeix.

La recerca inclou tots els pacients majors de 16 anys que van acudir als dos principals serveis d'urgències de la regió sanitària – amb una població de referència de 300.000 habitants- entre març i juny de 2019 i en el mateix període de 2020. Van detectar 79 persones amb uretritis, el 94,9% de les quals eren homes. Els principals símptomes eren la secreció uretral (59,5%) i la disúria (26,6%), és a dir, dificultat o dolor a l’orinar.

Tot i que el 63,2% dels pacients van informar de relacions sexuals de risc el 2019 i aquest percentatge va disminuir fins al 43,9% el 2020, "aquesta diferència no és estadísticament significativa", asseguren els autors de l’article.  I és que "no es va observar cap significació estadística ni en el nombre de pacients ni en el seu gènere o edat". Van ser 37 a la mostra de 2019 i 38, a la de l'any següent. A més, "les uretritis causades per clamídia van augmentar de forma significativa al 2020", afegeix Yuguero.

"Durant el confinament estricte a la nostra regió sanitària  no vam observar una reducció significativa dels casos d'uretritis. La gent va continuar mantenint relacions sexuals insegures malgrat les restriccions", afirmen les investigadores i els investigadors a les conclusions de l'article. "Si malgrat les restriccions de mobilitat i la por a la transmissió sobretot en els primers mesos de la COVID, es van mantenir els casos i les relacions de risc, hauríem de buscar noves estratègies de control i contenció de les malalties de transmissió sexual", apunten.

MÉS INFORMACIÓ:


Article Impact of the SARS-COV-2 Pandemic Lockdown on Sexually Transmitted Urethritis in a Spanish Health Region