El Consell de govern de la UdL aprova el seu Pla estratègic amb l'horitzó 2030

Una dotzena d'estudiants podran fer pràctiques remunerades en zones rurals

Descarregar pdf
tancamentdins
Un dels eixos del Pla és la digitalització / Foto: UdL
El Consell de govern de la Universitat de Lleida (UdL) ha donat avui llum verda al nou Pla estratègic de la institució, que marcarà les línies de treball fins el proper 2030 i que haurà de ser aprovat pel Consell Social. Abraça cinc àmbits: docència, aprenentatge i ocupabilitat; recerca i transferència del coneixement; relació amb el territori i internacionalització; comunitat universitària i polítiques transversals; i organització, recursos i serveis. El document explica que, tot i que la crisi de la COVID-19 va fer endarrerir l'inici del procés d'elaboració del Pla, "ha ajudat a dibuixar l'estratègia de futur com a organització, pensant en com afrontar, resistir o sobreviure en aquest nou escenari".
 
El Pla Estratègic 2030 estableix set palanques de canvi: l'especialització temàtica de la docència en les àrees d'agroalimentació, salut, tecnologia i sostenibilitat i desenvolupament social i territorial; la innovació docent "amb una combinació òptima de presencialitat i virtualitat"; la recerca multidisciplinària d'impacte; la captació i consolidació del talent; l'eficiència organitzativa millorant l'estructura i la governança; la transformació digital "de forma transversal i en sentit ampli, que sustenti un model d'universitat flexible, àgil i global adreçat a estudiantat de tot el món"; i la vinculació al territori combinada amb la projecció internacional.
 
"Un aspecte destacable és la incorporació de l'estratègia digital, que és una de les set palanques i que ha tingut un desenvolupament en paral·lel al del Pla Estratègic, amb la definició d'objectius i actuacions específiques que afecten la comunitat universitària, l'ecosistema TIC i el sistema d'informació", ha destacat el vicerector de Política Institucional i Planificació Estratègica, Ferran Badia. Aquest Pla és el resultat d'un procés participatiu on han pres part un centenar de persones.
 
D'altra banda, el Consell de govern de la UdL ha aprovat una convocatòria de pràctiques acadèmiques -tant curriculars com extracurriculars- en zones rurals amb problemes de despoblació. Hi podran optar estudiants de grau i màster oficials de la UdL que vulguin completar la seua formació en municipis de menys de 5.000 habitants de qualsevol territori de l'Estat, on hi hauran de residir durant el període de pràctiques.
 
En total hi haurà dotze beques, de 1.000 euros bruts mensuals, que es distribuiran preferentment entre sis estudiants de la branca d'humanitats i ciències socials i jurídiques, i sis estudiants de ciències de la salut, enginyeria i arquitectura. Les pràctiques es podran fer en ajuntaments, organismes públics, associacions, cambres de comerç, entitats sense ànim de lucre i empreses, entre l'1 de juny i el 31 d'octubre, amb una durada mínima de tres mesos i màxima de cinc.
 
Aquesta convocatòria s'emmarca en el Programa Campus Rural del Ministeri per a la transició ecològica i el repte de demogràfic, el Ministeri d'universitats i la CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles) que té com a objectiu potenciar aquests territoris entre el jovent "per què puguin veure'l com un lloc d'oportunitats per al desenvolupament del seu futur professional".
 
En la sessió d'avui també s'han acceptat els recursos presentats contra l'acord del Consell de govern del passat 14 de desembre d'un concurs per al proveïment de vacants de llocs de treball de personal laboral d'administració i serveis mitjançant sistema de trasllat i reincorporació d'excedències, promoció interna i nou ingrés, per cobrir places d'auxiliar de serveis i punt d'informació. Ara manca l'aprovació per part del Consell Social.