Drons i control d'estructures, Premis 'Iberus-CLH Emprende'

Tres dels set projectes finalistes són de la UdL

Descarregar pdf
PremisIberus-CLHEmprende2016-UdL
Al centre, els guanyadors, amb els finalistes, els rectors i el president de CLH / Foto: UdL
Un projecte per utilitzar drons en l'àmbit marítim i un altre per a la monitorització d'estructures mitjançant fibra òptica han resultat guanyadors de la tercera edició dels Premis "Iberus CLH Emprende" impulsats pel Campus d'Excel·lència Internacional Campus Iberus -que aglutina les universitats de Lleida (UdL ), Pública de Navarra (UPNA), la Rioja (unirioja) i Saragossa (Unizar) -, amb el patrocini del Grup CLH. Les iniciatives guardonades, totes dues de la UPNA, rebran 4.000 euros cadascuna. La categoria dedicada al "Emprenedoria social" ha quedat deserta. El veredicte s'ha fet públic avui a la UdL, en el marc de la jornada Experiències Emprenedores.

La proposta Fuvex s'ha imposat entre un total de cinc en la categoria de "Projecte empresarial". Planteja l'ús de drons en el sector naval, per a tasques com la localització de recursos pesquers, recerca i rescat, o lluita contra la contaminació. Aquesta empresa participada per investigadors de la UPNA ha desenvolupat una aeronau híbrida avió / multirrotor que arriba als 100 quilòmetres per hora, té una autonomia de gairebé una hora i mitja, i pot enlairar i aterrar en vertical a la coberta dels vaixells. Aquest sistema, segons els seus impulsors, redueix un 78% els costos d'utilitzar un helicòpter tripulat.

En aquesta mateixa categoria, els projectes finalistes han estat Invelon Technologies (UdL) centrat en la creació de pròtesis biòniques mitjançant la impressió 3D; Movalsys (UPNA) sobre el mesurament de paràmetres biomecànics relacionats amb la capacitat funcional dels pacients a través de l'anàlisi de senyals de accelerometria; i SMT4V Researching (Unizar), que ha desenvolupat un instrument per avaluar i tractar la funció visual d'un pacient.

El projecte Uptech Sensing s'ha imposat en la categoria de "Generador d'idees de negoci basades en el coneixement", en la qual s'havien presentat un total de 9 projectes. Consisteix en la implementació i instal·lació de sensors distribuïts en fibra òptica per a la monitorització de paràmetres com la temperatura o l'elongació en grans estructures, oferint informació en temps real. És com un "sistema nerviós artificial" que tindria aplicació en diferents sectors industrials; per exemple, el control de les línies elèctriques d'alta tensió o la salut estructural de ponts i oleoductes.

En aquesta categoria, les iniciatives finalistes han estat correu Pig Management (UdL) que es centra en l'optimització dels processos de gestió en explotacions i empreses porcines a partir dels resultats aconseguits en investigació; Omnisurface (UdL), que planteja un sistema de calefacció que consumeix menys energia i ofereix una millor sensació de confort; Rural Maps (Unizar), que permet tenir disponible de forma digital tots els camins d'un determinat terme municipal; i U-Care (UPNA), un equipament altament sensible per a la seva aplicació al diagnòstic ràpid de la trombosi venosa profunda.

Per a la selecció dels finalistes i guanyadors, un jurat d'experts ha tingut en compte criteris com l'originalitat, el grau d'aplicabilitat o el caràcter innovador de les idees; destacant l'alt nivell de les propostes presentades, així com "la importància de la recerca a les universitats per impulsar la innovació i la generació d'empreses".

El lliurament dels III Premis Iberus Emprèn ha tingut lloc al Saló Víctor Siurana de la Universitat de Lleida. En l'acte han participat els rectors de les quatre universitats implicades- -Roberto Fernández (UdL), José Antonio Mayoral (Unizar); Alfonso Carlosena (UPNA); i Julio Rubio (unirioja), així com el president del Grup CLH, José Luis López de Silanes.

La col·laboració entre el Campus Iberus i CLH és fruit d'un conveni subscrit entre les dues parts per impulsar l'emprenedoria en aquestes regions, contribuint a la diversificació del seu teixit productiu i la generació d'ocupació.
Carregant el reproductor...