Dos 'hotels' per a insectes a l'ETSEA

Amb objectius pedagògics i de conscienciació ambiental

Descarregar pdf
Hotel-insectes
Una de les dos instal·lacions del campus / Foto: ETSEA-UdL
L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL) ha instal·lat dos hotels d'insectes al seu campus. Es tracta d'instal·lacions de fusta amb diferents materials al seu interior per atreure, sobre tot, pol·linitzadors. Una es troba davant de l'edifici 1 i l'altra, davant de la cafeteria. Es tracta d'una iniciativa de la professora del departament d'Hortofructicultura, Botànica i Jardineria, Àstrid Ballesta, amb un doble objectiu. D'una banda, pedagògic per a l'estudiantat de l'ETSEA i de l'altra, de conscienciació. 
 
"Volem afavorir la presència d'insectes pol·linitzadors, fonamentals per a la fecundació de les flors, agrícoles o no, i per a la multiplicació de les plantes. És un símbol per recordar la importància de la pol·linització per a la producció de fruits i per a la biodiversitat", destaca el director de l'ETSEA, Jordi Graell.
 
Els hotels han estat finançats amb els recursos generats per una matèria transversal impartida per Ballesta al curs 2019-20 sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS). La preservació de la diversitat està recollida en diferents metes dels ODS, principalment els números 2.5 (mantenir la diversitat genètica de les llavors, les plantes conreades i els animals de granja i domesticats); 15.4 (vetllar per la conservació dels ecosistemes muntanyencs, inclosa la seua diversitat biològica) i 15.5 (reduir la degradació dels hàbitats naturals, detenir la pèrdua de la diversitat biològica, protegir les espècies amenaçades i evitar la seua extinció).
 
La Comissió de Sostenibilitat i Emergència Climàtica de la UdL també té previst incloure els hotels d'insectes al cicle d'activitats ambientals del proper curs 2021-2022, amb un taller per aprendre a construir-los i poder-ne tenir un a casa.