Detector de vídeos falsos a les xarxes socials per a periodistes

La UdL participa en aquest projecte europeu liderat per un centre de recerca grec

Descarregar pdf
inVID
Reunió inicial del projecte a Tesalònica (Grècia) FOTO: (c) 2016 Jochen Spangenberg

Construir una plataforma web per detectar, autentificar i comprovar la veracitat dels vídeos d'interès periodístic difosos a les xarxes socials i gestionar-ne els drets de propietat intel·lectual, és l'objectiu del projecte europeu InVID (In Video Veritas), on participen investigadors dels grups de recerca Interacció persona ordinador i integració de dades (GRIHO) i Dret civil català i Dret privat europeu de la Universitat de Lleida.

Liderat pel Centre de recerca i tecnologia Hellas (Grècia), el projecte pretén estalviar temps i esforços a periodistes i mitjans de comunicació, tot automatitzant bona part dels passos que se segueixen per descobrir si un vídeo és fals o ha estat manipulat per l'usuari.

Un cop completat el procés de verificació, la plataforma de serveis InVID informarà sobre qüestions legals relatives a d'utilització del material audiovisual, com ara la identitat i contacte de l'autor, la regulació contractual dels drets associats o la remuneració, si s'escau, pel creador. També farà un seguiment dels acords que es derivin de la reutilització dels materials per contribuir a aclarir potencials litigis futurs.

És precisament de la gestió dels drets d'autor que s'encarrega l'equip d'experts de la Universitat de Lleida. Els investigadors i investigadores de la UdL hauran d'integrar a la plataforma InVID la gestió automatitzada del processament d'aquests drets, un cop hagin analitzat el marc legal europeu sobre privacitat, protecció de dades idrets d'autor.

Amb un pressupost global de 3,1 milions d'euros -314.000 dels quals els gestiona la UdL- participen en el projecte les empreses austríaques MODUL Technology GmbH, webLyzard technology GmbH, APA-IT Informations Technologie GmbH, la francesa Exo Makina, l'alemanya Condat AG, l'agència de notícies Agence France Press (AFP), i la divisió internacional de la Radiotelevisió pública alemanya Deutsche Welle.