Bregolat inaugura la col·lecció d'Estudis Asiàtics de la UdL

L'ex-secretari de l'OTAN i ex-ministre Javier Solana 'apadrina' la presentació del llibre

Descarregar pdf
Bregolat_presentacioUdL
L'acte ha tingut lloc al Saló Víctor Siurana Foto: UdL

La progressió de la Xina fins al ressorgiment internacional que el gegant asiàtic ha experimentat durant l'última dècada centra el llibre En torno al renacimiento de China, de l'ex-ambaixador i doctor honoris causa de la Universitat de Lleida (UdL) Eugeni Bregolat. L'obra, que inaugura la col·lecció Estudis Asiàtics d'Edicions i Publicacions de la UdL, s'ha presentat al Saló Víctor Siurana de l'edifici del Rectorat en un acte amb el rector de la UdL, Roberto Fernández, i l'ex-ministre socialista i ex-Secretari General de l'OTAN, Javier Solana, actual president del Centre per a l'Economia Global i la Geopolítica d'ESADE.

El volum, editat pels professors de la UdL Joan Julià-Muné i Imma Creus, recopila més d'un centenar d'articles, conferències i entrevistes del diplomàtic de La Seu d'Urgell sobre l'evolució econòmica de la Xina, el perfil dels principals protagonistes que han guiat els canvis de rumb de la seua política interior i les claus de la seua expansió internacional. També inclou tres textos inèdits. El rector de la UdL ha destacat que "Bregolat  és mestre de diplomàtics i un exemple per a la diplomàcia" i que la Xina "no és una amenaça, és una oportunitat  per relacionar Europa amb el nou mon emergent". De la seua banda, Solana ha elogiat Bregolat com "la persona que millor coneix el país asiàtic des d'Espanya".

Temes com el progrés tecnològic, la propietat intel·lectual, la consciència ecològica o com es va sanejar la banca xinesa protagonitzen el bloc del llibre dedicat a l'economia. Pel que fa a política interior, Bregolat repassa fets històrics com els Jocs Olímpics de Pequín, la crisi de Tiananmen o la situació del Tibet. Mentre, en política exterior fa referència a temes com la percepció xinesa de la Unió Europea. En els seus escrits, l'autor també tracta les principals fites a les relacions Espanya-Xina. "Tot a Xina va a una gran velocitat. En 15 anys  tindran 10 universitats entre les 20 primeres del món", ha assegurat l'autor.  "Veurem a cents de milions de graduats que canviaran el mon. Avui són 100 i al 2020 seran 250", ha afirmat Bregolat.

Eugeni Bregolat ha estat ambaixador d'Espanya a la Xina durant tres períodes, entre 1987 i 2013. Professor honorífic de la Universitat de Nankai (Tianjin), al 2014 va ser nomenat doctor honoris causa per la UdL. Actualment és president honorífic de la Càtedra d'Estudis Asiàtics UdL-Santander des de la seua fundació.

Més informació

Oficina de Premsa UdL / 23/10/2014
"El desenvolupament és possible sense democràcia"

Recursos

Galeria fotogràfica (Flickr)
Vídeo: Eugeni Bregolat inaugura la col·lecció d'Estudis Asiàtics de la UdL