Un professor de la UdL, en una missió humanitària a Benín

Amb set professionals sanitaris més van operar 118 persones en 6 dies

Descarregar pdf
Muriel quirofan Benín
Operacions a l'Hospital Alberg de l'Amor Redemptor. FOTO: Fundació Cirurgians en Acció
Pablo Muriel Álvarez, professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, investigador de l'IRBLleida i especialista del servei de de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha estat un dels vuit professionals sanitaris d'arreu de l'Estat que han participat en una missió humanitària de la Fundació Cirurgians en Acció a Benín (Àfrica Occidental).
 
Muriel, juntament amb els cirurgians Cesar Ramírez i Marta Roldón, els anestesistes Javier Mora i Esperanza Mata, i les infermeres María García, Manuela Dorado i Pedro Campos, van operar durant sis dies del passat mes de maig un total de 118 pacients a l'Hospital Alberg de l'Amor Redemptor de Dangbo, una localitat situada prop de la capital del país, Porto Novo.
 
Les jornades de treball de l'equip sanitari, liderat pel cirurgià de l’Hospital Quironsalud de Màlaga, Cesar Ramírez, han estat entre 14 i 15 hores diàries, amb una mitjana de 20 intervencions quirúrgiques al dia. Entre les patologies més operades estan les glàndules tiroides, les hèrnies i els tumors, a més de les urgències.
 
"Suposo que en la vocació de la nostra professió va implícita la voluntat d'ajudar els altres”, explica Muriel, que va començar a col·laborar amb ONGs mentre era estudiant. Fa quatre anys es va unir a la Fundació Cirurgians en Acció en una campanya a Moçambic. La pandèmia va obligar a aturar les missions humanitàries, que ell ha reprès aquest 2022 amb un viatge a Libèria i un altre a Benín. "Es tracta d'una experiència enorme tant personal com professional, ja que adquireixes recursos tècnics per fer molt amb poc", afegeix.
 
L'objectiu de les campanyes és poder ajudar comunitats molt desfavorides i amb poca o cap possibilitat d'accés a recursos sanitaris.

TEXT: Gabinet de comunicació i imatge Hospital Universitari Arnau de Vilanova / Premsa UdL