5 d'octubre de 2007

Descarregar pdf

La Fortalesa de Vilars recupera la torre-porta


[+] AMPLIAR IMATGE. Porta de la Fortalesa de Vilars. UdL
Torre-Porta de la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca
Aquest mes de setembre han finalitzat els treballs de restauració de la Torre-Porta de la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca que van començar el passat juliol gràcies a una subvenció de 27.000 euros atorgada per la Caixa de Tarragona a l’Associació d’Amics de Vilars. La restauració ha estat dirigida pel Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida i l’arquitecta Carme Casals.

La porta est de la fortalesa és una de les dues portes més antigues i la més important de Vilars 0 i Vilars I, és a dir, del període corresponent a l’edat del ferro, i encara estava oberta durant Vilars II, l’època ibèrica antiga, quan ja no existia la porta oest i s’havia obert el nou accés fortificat al nord.

Construïda a mitjans del segle VIII abans de Crist, aquesta porta va experimentar diverses modificacions, estrenyent l’accés fins a convertir-se, en la primera meitat del segle V, en una poderosa torre travessada per un estret passadís, curosament enllosat i amb una porta situada al fons. Aquesta és la torre-porta que ha estat restaurada i que, ara com ara, a més de ser un dels elements més significatius de la fortificació, és la única porta coneguda en el món ibèric d’a questes característiques.

Aquesta restauració s’ha produït, segons el director del Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL, Emili Junyent, en un moment clau “després de desenvolupar-se el pla d’ocupació del Departament de Treball corresponent al 2006, que ha suposat la restauració de la porta nord, i just abans de començar la recuperació del fossat en aplicació de la subvenció del Ministeri de Cultura”.

A més a més, gràcies als recursos aportats per les direccions generals del Patrimoni i de Recerca i per l’Institut d’Estudis Ilerdencs s’ha pogut desenvolupar la investigació estrictament arqueològica. 

MÉS INFORMACIÓ


NOTÍCIES RELACIONADES

noticia 18 de juny de 2007
Recuperada la porta nord de la fortalesa ibèrica dels Vilarsfletxa-gris MÉS INFORMACIÓ

Fortalesa dels Vilars d'Arbeca
Associació Amics de Vilars
Caixa Tarragona. Obra Social