5 de juliol de 2010

Descarregar pdf

La 18a Universitat d'Estiu de la UdL arrenca amb rècord de matriculats
 
. Els cursos de Lleida són els primers en posar-se en marxa, amb temes com l'estalvi energètic  
audio
Universitat d'Estiu de la Universitat de Lleida  [+] AMPLIAR IMATGE Aquest dilluns han començat 15 dels 18 cursos que s'imparteixen a Lleida
La divuitena edició de la Universitat d'Estiu de la UdL ha superat el seu rècord de matricula. Un total de 937 persones estan inscrites en algun dels 42 cursos que s'oferten enguany a Lleida, la Seu d'Urgell, Tremp, Solsona, Seròs, Erill la Vall, Arbeca i Àger, mentre que en la passada edició el nombre de participants fou de 924. Aquest dilluns han començat 15 dels 18 cursos que s'imparteixen aquesta setmana a la capital del Segrià, on s'hi han matriculat 474 persones.
 
Una de les iniciatives amb més demanda ha estat la de El cavall com a suport pedagògic, que desenvoluparà sessions pràctiques d'hípica al Lliri Blau de Linyola a partir de dimarts. Un altre curs amb llista d'espera és el de Pedagogia Teatral. Recursos per al professorat de primària i secundària, que comptarà com a professor amb el director d'escena i actor del Teatre Nacional de Catalunya Marc Montserrat. Els participants hauran de demostrar el seu talent dimecres per la tarda, en un taller d'expressió creativa.
 
També gaudirà de sessions pràctiques l'alumnat del curs de Domòtica, gràcies a una demostració amb equips reals prevista per dijous, 8 de juliol. Mentre, l'estudiantat d'Iniciació a la robòtica amb Lego Mindstorm presentarà divendres per la tarda els enginys que hagi construït durant les classes. Dins d'aquest àmbit tecnològic també destaca el curs  Com actuar davant la pobresa energètica, en què l'alumnat aprendrà a entendre les factures i a estalviar energia amb els electrodomèstics, la calefacció, la il·luminació i els aparells de refrigeració amb Josep Puig, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. "La major part de la gent no sap que tenir calefacció elèctrica és el menys eficient que hi ha", explica. Entre totes les despeses domèstiques, sobretot en climes on fa fred a l'hivern, la més important és la que causa la calefacció i, entre les diverses maneres de calentar-nos, la que més gasta és l'elèctrica "i qui digui el contrari, enganya", assegura Puig. Segons ell, en aquest país on la major part de l'electricitat es genera en centrals tèrmiques és més eficient cremar combustible que utilitzar electricitat. A tot això cal afegir, apunta, que la major part d'edificis no estan ben aïllats i que acabem pagant per l'energia "que llencem". En aquest sentit, el curs proposa l'ús adequat i eficient de l'energia a través d'una òptima utilització dels diferents aparells domèstics i per exemplificar-ho ha programat una visita a un habitatge on es practica l'eficiència energètica i s'usen les energies renovables.
 
Una de les novetats del programa d'enguany és Agricultura ecològica per a urbanites, dirigit a persones que no tinguin coneixements tècnics sobre l’activitat agrícola. En aquest curs s’explicarà el procés que segueixen els productes obtinguts mitjançant l’agricultura ecològica i les diferències respecte als que es produeixen en la convencional. La jornada de dimarts estarà dedicada als transgènics i es debatran tant els arguments per utilitzar-los com per prohibir-los.
 
La inauguració oficial de la 18a Universitat d'estiu tindrà lloc al Centre Cívic El Passeig, de la Seu d’Urgell, el dimarts 13 de juliol. Serà amb la conferència Periodisme del segle XXI: informació o espectacle?, a càrrec de la veterana periodista Rosa Maria Calaf.