4 de desembre de 2006

Descarregar pdf

Joaquim Molas, nou doctor honoris causa de la UdL


Joaquim MolasJoaquim Molas i Batllori, catedràtic de llengua i literatura catalanes i crític literari, serà investit el proper dilluns doctor honoris causa per la Universitat de Lleida. Amb aquesta investidura Molas es convertirà en el dinovè doctor honoris causa de la UdL. El prestigiós filòleg serà apadrinat pel professor del departament de Filologia Catalana i Comunicació Audiovisual de la UdL, Josep M. Domingo Clua, en un acte que tindrà lloc dilluns 11 de desembre, a dos quarts de vuit del vespre, al Saló Víctor Siurana.

Joaquim Molas (Barcelona, 1930) es va llicenciar en Filologia romànica a la Universitat de Barcelona, i el 1958 es va doctorar amb una tesi sobre el poeta medieval Lluís Icart. El 1959 va marxar com a lector de castellà a la universitat de Liverpool, on va estar dos anys. Del 1961 al 1972 va ser professor als Estudis Universitaris Catalans. El 1969, va entrar com a catedràtic de llengua i literatura catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, i des del 1982, a la Universitat de Barcelona.

Catedràtic de llengua i literatura catalanes i crític literari. Investigador inquiet i sistemàtic, ha ideat algunes de les col·leccions de llibres més difoses, que són referents importants en la recuperació del llegat literari català: "Les millors obres de la literatura catalana", "Les millors obres de la literatura universal", entre d'altres. Va coordinar i dirigir un equip d'especialistes encarregat de redactar cinc volums que comprenen els segles XIX i XX de la Història de la literatura catalana. El seu mestratge, tothora rigorós i eclèctic, s'ha fet evident a la revista "Els Marges", que va fundar el 1973. Ha recopilat part dels seus treballs a Obra Crítica I, 1995 i Obra Crítica II (1999).

Pel primer lliurament de les seves memòries: Fragments de memòria, va rebre el premi de la Institució de les Lletres Catalanes de prosa no de ficció, 1998. A més, ha estat guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, 1998, i amb la Creu de Sant Jordi, 1999. Compta també entre els seus guardons amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic, atorgada per la Generalitat de Catalunya l’any 2000, i amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya 2003. És membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

 Joaquim Molas, Honoris Causa per la UdL