26 setembre de 2005

Descarregar pdf

Lleida inaugura una plaça en record de Joan Vilagrasa


El rector de la UdL, juntament amb l'alcalde de la ciutat, van inaugurar el passat dissabte 17 de setembre una plaça en homenatge al desaparegut Joan Vilagrasa, geògraf i professor de la Universitat de Lleida. Aquesta plaça, situada al barri de Pardinyes, està ubicada en un espai entre els carrers Comtes d Urgell, Baró de Maials, Pintor Xavier Gosé i Girona, té una superfície de quasi 4.000 metres quadrats i disposa d una gran zona verda i de jocs infantils.

Joan Vilagrasa Ibarz (1953-2003), catedràtic de geografia humana de la Universitat de Lleida des de l'any 1990 va contribuir de forma destacada a la construcció i consolidació de la Universitat de Lleida de la qual va ser professor des de 1978.

Del seu treball investigador, que es va centrar bàsicament en l'estudi de les ciutats, de la xarxa urbana i el territori, cal destacar la capacitat per combinar la recerca bàsica i l'aplicada. En aquest sentit, Joan Vilagrasa va establir estrets lligams entre la societat lleidatana i la Universitat. Primer, des de 1982, a través de la Setmana d Estudis Urbans, jornades de ressò internacional de les quals s'han celebrat vuit edicions. Més endavant, mitjançant nombroses recerques aplicades a Lleida i el seu territori, com ara diversos estudis sobre el centre històric, l'eix comercial o l'atles social de Lleida. Darrerament va participar activament en el pla territorial de Ponent i va dirigir el pla de dinamització del tren d'alta velocitat.

Tant el rector com l'alcalde, en l'acte d inauguració de la plaça van presentar el professor Joan Vilagrasa com a pioner en la creació de ponts per relacionar els estudis acadèmics amb la ciutat de Lleida i com un exemple a seguir per la seva constant implicació com a universitari i ciutadà.