26 d'octubre de 2010

Descarregar pdf

Un dels màxims especialistes en Història Moderna espanyola, nou doctor honoris causa de la UdL
 
. Carlos Martínez Shaw és, actualment, catedràtic a la UNED  
audio
Carlos Martínez Shaw, honirs causa de la Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGEL'historiador ha assessorat importants films FOTO: UNED
La Universitat de Lleida investirà aquest dijous doctor honoris causa un dels més destacats especialistes espanyols en el segle XVIII, l'historiador Carlos Martínez Shaw, apadrinat pel catedràtic d'Història Moderna de la UdL, Roberto Fernández. La cerimònia solemne tindrà lloc a partir de les 18.00h a la Sala d'Actes de l'edifici del Rectorat, i serà retransmesa en directe a través d'internet.

Martínez Shaw és membre d'una renovada generació d'especialistes en l'època Moderna que va trobar els seus referents en figures com Jaume Vicens Vives o Pierre Vilar. Dedicat especialment a l'àmbit de l'economia marítima espanyola i el comerç colonial, ha fet d'assessor històric per a les pel·lícules 1492. La Conquesta del Paradís (Ridley Scott, 1992) i Juana la Loca (Vicente Aranda, 2001).

Shaw ha estat professor a la Universitat de Barcelona, exercint com a vicerector d'Ordenació Acadèmica en l'època d'Antoni Badia Margarit (1982-1986), i de la Universitat de Santander. Actualment és catedràtic d'Història Moderna de la UNED. També membre numerari de la Reial Acadèmia de la Història des de 2007, així com integrant de la Reial Acadèmia Hispanoamericana de Cadis i de l'Acadèmia Nacional de la Història d'Argentina. Entre les distincions rebudes, destaquen la Creu de l'Ordre d'Alfons X el Savi al Mèrit Acadèmic (1968) i el premi Menéndez Pelayo de l'Institut d'Estudis Catalans (1986).

Autor de llibres com Cataluña en la Carrera de Indias, 1680-1756 (1981), La emigración española a América, 1492-1824 (1993) o Felip V (2001), Carlos Martínez Shaw també ha estat comissari de nombroses exposicions organitzades pel Ministeri de Cultures sobre temes com La cultura espanyola de Cervantes a Velázquez i els Tresors asiàtics en les coleccions reials espanyoles.