26 de novembre de 2012

Descarregar pdf
 

La relació entre el primer editor de Màrius Torres i el poeta lleidatà, en una jornada a la UdL
 
. L'estudiantat de Filologia Catalana organitza un congrés dedicat al mític Gabriel Ferrater 
audio
Joan Sales. Universitat de Lleida UdL
[+] AMPLIAR IMATGEJoan Sales al bosc / Fons Sales (www.salescalderstisner.cat)
baixcorva
Amb motiu del centenari, enguany, del naixement de qui fou el primer editor de l'obra poètica de Màrius Torres, Joan Sales (Barcelona, 19 de novembre de 1912-12 de novembre de 1983), la Càtedra Màrius Torres de la UdL ha organitzat per al proper divendres, 30 de novembre, la Jornada Sales -Torres: Els papers d'una amistat.

En aquesta trobada, centrada en l'estreta relació que van mantenir el novel·lista i cofundador de Club Editor i el poeta lleidatà, hi participen la néta de Sales, Maria Bohigas, que continua la seua tasca al Club Editor; Montserrat Canals, que treballa en una biografia de Sales; l'especialista en Màrius Torres i professora a la Universitat de Barcelona, Margarida Prats; i el director de la Càtedra i professor de la UdL, Joan Veny.
    
La primera edició de l’obra poètica de Màrius Torres va aparèixer cinc anys després de la seua mort, el 1947, a Coyoacan (Mèxic), a cura de Joan Sales, que en va ser un dels grans amics i assessors en matèria lingüística i literària. A Sales correspon, sobretot a partir de la segona edició (Barcelona, Óssa Menor, 1950), el mèrit d’haver situat el poeta de Lleida en la palestra literària dels anys 50.

Com a editor i bon amic de Torres, Sales va mantenir-hi una intensa i extensa relació epistolar que es conserva, juntament amb autògrafs manuscrits i mecanoscrits de poemes, a l'arxiu de Club Editor. La Càtedra Màrius Torres, en col·laboració amb Club Editor, ha digitalitzat aquest llegat, amb les edicions de l'obra de Torres a cura de Sales i les primeres edicions i traduccions d'Incerta Glòria. És per això que la Jornada també s'aprofita per fer la presentació pública de tots aquests materials.

La celebració a la UdL del centenari del naixement de Sales es complementa amb l'exposició Els papers d'una amistat: Joan Sales - Màrius Torres, que es podrà veure a la Biblioteca de Lletres fins al proper 7 de desembre. La mostra, que gira al voltant del testimoni escrit de la seua amistat: les cartes i els documents literaris del seu llegat, presenta els papers que avui dia constitueixen aquest testimoni i inclou alguns dels poemes que Torres va enviar a Sales en diferents trameses epistolars i algunes cartes significatives del bon grapat que es conserva, tant al fons Sales com a la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida.

D'altra banda, el dimecres 28 de novembre tindrà lloc a la Facultat de Lletres un congrés dedicat a un dels poetes més mítics dels anys seixanta, Gabriel Ferrater (Reus, 1922 - Sant Cugat del Vallès, 1972). Els joves i els dies, que així s'intitula el Congrés, ha estat organitzat per estudiantat de grau i recent llicenciat de Filologia Catalana de la UdL, amb la finalitat d'esbrinar com veuen els universitaris d'avui en dia un dels poetes que més va influir en el jovent i, per extensió, què en pensen de la poesia els joves del segle XXI.  El Congrés dedicat a Ferrater finalitzarà el mateix dimecres, a dos quarts de vuit del vespre, al Cafè del Teatre, amb un espectacle poeticomusical a càrrec dels organitzadors i admiradors de l'obra d'en Ferrater