23 de desembre de 2008
Descarregar pdfAjut de 500.000 dòlars a investigadors de la UdL per mitigar l'efecte del canvi climàtic en la
productivitat del panís
Aquest projecte de 3 anys de durada, on també hi participen investigadors del Grup d'Agronomia de la UdL, el CIMMYT (Centre internacional de millora del panís i el blat) i de la Universitat de Buenos Aires, rebrà 500.000 dòlars (uns 366.000 euros) per proposar millores genètiques i de pràctiques agronòmiques que aconsegueixin reduir l'impacte negatiu que el clima del futur tindrà en el rendiment d'aquest cultiu.
Els científics auguren que tant l'augment de les temperatures com els cops de calor perjudicaran els dos components principals del rendiment: el nombre de grans per unitat d'àrea, i el pes dels mateixos, en un cultiu clau a Llatinoamèrica. De fet, el panís és la principal font d'aliment humà i animal en aquesta zona, a més de tenir una gran importància socioeconòmica i cultural. És també el principal conreu dels agricultors de baixos recursos, els quals, ubicats majoritàriament en les àrees tropicals i subtropicals, són els que patiran amb més força les conseqüències de les elevades temperatures.
El projecte de recerca de la UdL, que es desenvoluparà a les condicions temperades de les pampes argentines, les condicions tropicals i semitropicals de Mèxic i les mediterrànies de Catalunya, pretén determinar la variabilitat genotípica del panís enfront les altes temperatures, així com l'origen fisiològic de les mateixes. També estudiarà si algunes pràctiques agronòmiques, com ara la nutrició nitrogenada o l'aplicació de reguladors del creixement vinculats a l'etilè, poden mitigar l'efecte d'aquestes temperatures sobre la productivitat del cultiu.
Poder mantenir o millorar la productivitat del panís davant el canvi
climàtic tindrà conseqüències positives tant a nivell ambiental com social, ajudant a la
sostenibilitat del conreu i la millora dels recursos dels agricultors més modestos
|
Poder mantenir o millorar la productivitat del panís davant el canvi climàtic, asseguren els investigadors, tindrà conseqüències positives tant a nivell ambiental com social. Un cop els resultats es posin en pràctica, podran ajudar a mantenir la seguretat alimentària de la regió i millorar els recursos dels agricultors més modestos.
El grup de Gustavo Slafer, format per 11 investigadors de diferents camps de la fisiologia de cultius, treballarà conjuntament amb científics del Grup d'Agronomia de la UdL, la Universitat de Buenos Aires i del CIMMYT. Tots tenen una àmplia experiència en estudis agronòmics del conreu del panís en regions mediterrànies, temperades i subtropicals..