22 de novembre de 2013

Descarregar pdf
 

Tallers per prevenir la violència de gènere entre la gent jove
 
. UdL, Paeria i Creu Roja Lleida organitzen una jornada sobre “Joves i violència masclista”

Jornada sobre Violèncai de Gènere a la UdL
[+] AMPLIAR IMATGED'esquerra a dreta: Mireria Garra (coordinadora de Creu Roja de Lleida), Rosa Ball (regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de la Paeria) i Maika Molina (tècnica del Centre Dolors Piera de la UdL) / Foto: UdL
baixcorva
El II Memorial Hortènsia Alonso, que es durà a terme el proper dia 26 de novembre al Centre de Cultures Transfronterer de la Universitat de Lleida (UdL), tractarà en aquesta edició sobre “Joves i violència masclista. Percepció i realitat”. Es tracta d’una jornada teòrica i pràctica amb l’objectiu de debatre sobre els comportaments violents i masclistes entre la gent jove i per donar eines i estratègies per evitar-ho. Aquesta iniciativa ha estat organitzada per la regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l’Ajuntament de Lleida, pel Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida i per la Creu Roja a Lleida.

L’activitat també compta amb el suport de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya. La jornada, emmarcada dintre del programa d’actes commemoratius del Dia Internacional de l’Eradicació de la Violència Masclista (dia 25 de novembre), està adreçada a totes les persones interessades en el tema de la violència de gènere. Es preveu que la inauguració la presideixin l’alcalde de Lleida, Àngel, Ros, el president de Creu Roja Lleida, Mariano Gomà, i la coordinadora d’Innovació Docent de la UdL, Dolors Mayoral.

El programa s’estructura, durant el matí, en tres blocs temàtics i, a la tarda, s’organitzaran tres tallers pràctics. El primer bloc tracta sobre la socialització del gènere a través del cinema, de la publicitat, dels videojocs, de les xarxes socials i, en general, dels mitjans de comunicació. Al respecte intervindran la professora de Literatura, Anna Caballé, la professora de Comunicació, Iolanda Tortajada, i la periodista Eva Peruga.

Es tracta d’una jornada teòrica i pràctica amb l’objectiu de debatre sobre els comportaments violents i masclistes entre la gent jove i per donar eines i estratègies per evitar-ho
El segon bloc, que conduirà el psicòleg Oriol Ginés, analitzarà els comportaments violents i els identificarà entre la gent jove, mentre que el tercer apartat es basarà en un estudi de la col·laboradora del Centre Dolors Piera, Yolanda Bardina, sobre les “Creences de l’alumnat de la UdL sobre la violència de gènere”. En aquest bloc també intervindran Ana M. Romero, directora de Centre Dolors Piera, que exposarà els aspectes principals del reglament d’actuació en cas de violència de gènere a la UdL i les tècniques de la regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de la Paeria, Sílvia Puertas i Emília Corona.

La jornada segueix a la tarda amb tres tallers que tenen l’objectiu de donar eines per evitar la violència masclista. En concret, el primer taller que versarà sobre sensibilització i prevenció anirà a càrrec de Gloria Gonzalo, coordinadora de Creu Roja Joventut a Sòria; el segon, sobre la detecció, el conduirà la psicòloga de l’Ajuntament de Lleida, Maria Mesalles, i el tercer taller, sobre l’atenció i l’acompanyament a les víctimes, el durà a terme la professora de psicologia Leonor Cantera. Val a dir que, també a la tarda, el Grup de Dones de Lleida retrà homenatge a Hortènsia Alonso, treballadora social que dóna nom al memorial i que va ser una gran defensora i protectora de les dones víctimes de la violència masclista. El Grup de Dones de Lleida i el moviment Marea Lila també es faran càrrec de la cloenda de la jornada.

Text: Comunicació Creu Roja