21 d'octubre de 2008
Descarregar pdfCereals transgènics per pal·liar la fam
El Consell Europeu de Recerca financia amb 2,5 milions d'euros aquest projecte de l'investigador de la UdL, Paul Christou
Produir panís i arròs enriquits amb vitamines A, C i E, àcid fòlic i minerals essencials com ara el calci, el seleni, el ferro i el zinc, és una de les 5 investigacions espanyoles, entre 78 europees, que han rebut un ajut del Consell Europeu de la Recerca, en la convocatòria Advanced grant-modalitat Ciències de la vida, una iniciativa pionera de la Unió Europea destinada a finançar científics de primera línia mundial establerts a Europa i països associats que liderin projectes novedosos que suposin un avenç del coneixement.
Aquesta recerca, dirigida per l'investigador ICREA de la UdL, Paul Christou, té com a objectiu millorar la nutrició en els països més desafavorits amb la producció de llavors de cereals de gran valor nutritiu mitjançant la modificació genètica, la qual, a més a més, els farà resistents als insectes i a les herbes parasitàries.
Segons va anunciar Christou -l'equip del qual està integrat per una quinzena d'investigadors procedents d'Espanya, França, Xina, Paquistà, Sud-àfrica i Israel-, les fundacions Bill i Melinda Gates i Rockefeller col·laboraran en aquest projecte alhora de distribuir aquestes llavors en els països en vies de desenvolupament, sempre i quan, va dir, "superin els esculls de les estrictes normatives comunitàries i l'oposició dels ecologistes i grups antitransgènics". L'investigador d'origen xipriota va insistir en què les úniques motivacions del projecte són humanitàries. "Es tracta -va explicar- d'aconseguir que cereals com el panís i l'arròs, bàsics en l'alimentació de la població d'aquests països, continguin els minerals, les vitamines i els aminoàcids necessaris per a proporcionar-los una nutrició completa".
El grup de Biotecnologia Vegetal Aplicada liderat per Christou espera tenir un prototip d'aquí a cinc anys. De fet, ja han començat la recerca bàsica en aquest sentit gràcies a un ajut del Ministeri d'Educació i Ciència.
Es tracta
d'aconseguir que cereals com el panís i l'arròs, bàsics en l'alimentació de la població d'aquests
països, continguin els minerals, les vitamines i els aminoàcids necessaris per a una nutrició
completa
|
Tant el rector, Joan Viñas, com els vicerectors de Recerca i de Política Científica i Tecnològica, Ana Pelacho i Ramon Canela, respectivament, van mostrar la seua satisfacció per la concessió d'aquest ajut que suposa un reconeixement a la recerca en el camp agroalimentari que es fa a la Universitat de Lleida.
MÉS
INFORMACIÓ
European Research Council
Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal de la Universitat de Lleida