20 d'abril de 2011

Descarregar pdf

Alliberen a l'Estany d'Ivars i Vila-sana sis exemplars d'una espècie de tortuga en perill d'extinció
audio
Alliberament de tortugues en perill d'extinció a l'Estany de Vilasana. Foto: Maricle Pujol / Universitat de Lleida [+] AMPLIAR IMATGEDelfi Sanuy (UdL), alliberant un exemplar
FOTO: Maricel Pujol
 
Gràcies al projecte d'introducció a l’estany d’Ivars i Vila-sana de la tortuga d’estany (Emys orbicularis), que el Consorci de l’Estany, la Universitat de Lleida, l’Obra Social de CatalunyaCaixa i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) tenen des del juliol del 2010, ahir es van poder alliberar sis exemplars d'aquesta espècie en perill d'extinció a Catalunya en aquest paratge.

Es tracta de 5 individus adults i 1 juvenil, pertanyents a l’haplotip V, un llinatge que es troba a Catalunya, País Valencià, sud de França, oest d’Itàlia, Illes Balears, Còrsega i Sardenya, que han estat vivint fins ara a les instal·lacions del CRARC de Masquefa, on van arribar provinents de captures en el medi, donacions o comisos policials. Els exemplars s'han alliberat en una bassa d’aclimatació (de 300 metres quadrats i una profunditat màxima de 60 centímetres) prop de l’estany d’Ivars i Vila-sana.

L’alliberament controlat permetrà fer un seguiment acurat del seu cicle biològic. Durant tot aquest temps, i fins a la finalització del projecte, investigadors del Departament de Producció Animal de la UdL, s’encarregaran de fer el seguiment dels exemplars, que seran marcats amb un xip identificatiu.

El projecte d’introducció de la tortuga d’estany a l’estany d’Ivars i Vila-sana té un pressupost de 7.797 euros i pretén contribuir a minimitzar la pressió del factor extinció del queloni, a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat considerat com a prioritari per a la seua conservació. El projecte, que s’avaluarà l’any 2012, també ha comportat la instal·lació de diferents trampes per capturar quelonis al·lòctons, com són les tortugues de florida.

Actualment, les úniques poblacions de tortuga d’estany de les quals es té constància a Catalunya es troben al Delta de l’Ebre, als Aiguamolls de l’Empordà, al Baix Ter i al Pla de la Selva, tot i que només en aquest darrer indret es pot parlar d’una població en relatiu bon estat. A la resta de llocs, són poblacions amb un nombre minç d’exemplars i algunes, com les de Banyoles, són objecte d’un projecte de conservació.