19 d'octubre de 2006

Descarregar pdf

Troben els esquelets d’una noia que acarona un infant al jaciment de l’edat del bronze de Minferri

 

El jaciment arqueològic de l’edat del bronze de Minferri, a Juneda (Les Garrigues), ha estat l’escenari d’una troballa excepcional. L’actual campanya d’excavacions que està duent a terme un equip d’arqueòlegs i estudiants del Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL des d’inicis d’aquest mes, ha permès recuperar les restes d’un emotiu i excepcional enterrament en el qual una noia, d’entre 15 i 18 anys, acarona i sosté amb la ma esquerra el cos d’un infant, de dos anys d’edat, enterrat simultàniament.

Segons Joan López, professor de la UdL i codirector de les excavacions, l’excepcionalitat de la descoberta radica, d’una banda, en haver trobat dos esquelets d’aquesta època (datats entre el 3600 i el 4000 abans de la nostra era) que estan en contacte, i de la manera emotiva en què ho estan i, de l’altra, que aquesta troballa posa de manifest que no existia un cementiri comú, sinó que cada unitat familiar gaudia d’un espai reservat.

Minferri és un exponent d’un model de poblat dispers, on un conjunt de granges més o menys autònomes i relativament distants en l’espai, comparteixen tot un seguit de pautes comunitàries tant de tipus econòmic com ritual.

En aquest jaciment, únic a Catalunya per la quantitat de restes de bronze trobades, s’han localitzat diverses sitges amb enterraments individuals, dobles o múltiples, i alguns amb criptes laterals, tant d’animals com de persones. En les diferents campanyes arqueològiques, que intermitentment s’hi han anat desenvolupant des del 1991, han aparegut també una quarantena d’esquelets, alguns amb una edat compresa entre els 60 i 70 anys -un fet poc habitual en l’època, ja que la mitjana de la població no superava els 40 anys.

Les excavacions tenen el suport i finançament econòmic de l’Ajuntament i el Museu de Juneda, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat.


Institut d'Estudis Ilerdencs
Miniferri: colors de terra (www.juneda.org)
Departament de Cultura de la Generalitat

Si no disposeu del plugin de flash podeu descarregar-lo des d'aquí:

descarregar plugin de flash