19 d'abril de 2007

Descarregar pdf

Primera monografia sobre l’introductor del Renaixement pictòric a Espanya


Paolo da San Leocadio i els inicis de la pintura del Renaixement a Espanya, editat per CEIC Alfons el Vell (Gandia 2006), és la primera monografia completa publicada sobre l’italià Paolo da San Leocadio (1447-1520), introductor a la Península del nou codi pictòric del Renaixement procedent d’Itàlia. El llibre, obra del catedràtic d’Història de l’Art Modern de la UdL, Ximo Company, inclou una traducció castellana i ja s’està preparant la seua edició en italià.

San Leocadio, que arribà a València en juny de 1472 de la mà de Roderic de Borja (arquebisbe de la catedral de València i futur papa Alexandre VI) destaca per ser l’autor, amb Francesco Pagano, de les pintures murals de la catedral de València (1472-1481) redescobertes el juny de 2004 i restaurades i obertes al públic des del febrer de 2007. Museus d’arreu del món com el Prado, l'Hermitage, la National Gallery de Londres, el Nacional de Catalunya o el de Belles Arts de València tenen obres d’aquest artista.

El llibre de Company, que s’emmarca en un projecte d'I+D del Ministeri d’Educació i Ciència, estudia, a més, la pintura espanyola amb la que es va trobar San Leocadio a la seva arribada a la Península amb autors tan importants com Fernando Gallego, Bartolomé Bermejo, Jaume Huguet, Jacomart, Ayne Bru, Joan de Borgonya, Pere Nunyes, Yáñez de Almedina i Vicent Macip.