15 de maig de 2013

Descarregar pdf

La 'Haima per un Sàhara lliure' insta les administracions que s'impliquin en la solució del conflicte
 
. La jornada comptarà amb la presència de l'activista sahrauí pels drets humans Brahim Dahane  

La Universitat de Lleida solidària amb el Sàhra [+] AMPLIAR IMATGEUn grup d'escolars visitant la haima / FOTO: UdL
Un any més, l'Associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent, la Plataforma de Joves KooXacció, l’Oficina de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i l'Ajuntament de Lleida organitzen una jornada per recordar que el conflicte del Sàhara Occidental resta sense resoldre's 38 anys després i que la població continua patint greus violacions dels seus drets fonamentals.
 
És per això que enguany que els organitzadors han redactat una proposta de moció per tal que ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats, diputacions i Parlament de Catalunya acordin subscriure el mandat del Parlament europeu que exigeix al Marroc l'alliberament dels presos polítics sahrauís, que insta Nacions Unides a la vigilància dels drets humans al Sàhara Occidental -és l'únic lloc del món on està desplegada una missió de l'ONU que no fa seguiment dels drets fonamentals-, i a una solució al conflicte basada en el dret a l'autodeterminació del poble sahrauí.
 
La 'Haima per un Sàhara lliure', activitat on enguany hi col·laboren la Fundació Lleida Solidaria, La Baldufa i Mags del Món, tindrà lloc divendres al campus del Rectorat. S'iniciarà amb la plantada de la haima (tenda típica dels sahrauís) a dos quarts de deu del matí, a la Plaça Víctor Siurana, i amb un seguit de tallers de jocs interactius, a les 10.00h, on participaran diferents centres educatius de Lleida.
 
A la tarda, a partir de les 17.30h, les famílies sahrauís que viuen a la ciutat oferiran tallers de tatuatges de henna i de preparació de te, segons la seua tradició. A més del relat d'experiències sobre el Sàhara de la ma de KooXacció, la jornada ha programat actuacions de Mags del Món i la Baldufa. Durant tot el dia es podrà veure l'exposició de la Fundació Lleida Solidària sobre la situació al Sàhara occidental i als campaments de refugiats d'Algèria de la Fundació Lleida Solidària, on l'ONG hi té projectes.

La 'Haima per un Sàhara lliure' s'iniciarà amb la plantada de la haima (tenda típica dels sahrauís) a la Plaça Víctor Siurana, i amb un seguit de tallers de jocs interactius on participaran diferents centres educatius de Lleida
La jornada finalitzarà amb una taula rodona amb Juan Soroeta, professor de Dret Internacional Públic de la Universitat del País basc, i Brahim Dahane, president de l'Associació Sahrauí de Víctimes de Violacions Greus dels Drets Humans comeses per l'Estat Marroquí -organització prohibida per Marroc-, que tindrà lloc a les 19.30h a la Sala de Juntes del 2n pis de la Facultat de Lletres (edifici del Rectorat).
 
Brahim Dahane, ha estat empresonat diverses vegades per les autoritats marroquines acusat de pertànyer a una organització il·legal o anar contra els interessos del Marroc. El darrer cop entre el 8 d'octubre de 2009 al 23 d'abril de 2011. La protesta de nombroses organitzacions internacionals com ara el Centre Robert F. Kennedy per la Justícia i els Drets Humans, Human Rights Watch, Front Line Defenders, Amnistia Internacional o el Centre Internacional Olof Palme van forçar el seu alliberament i el de la resta d'activistes detinguts, després d'haver dut a terme una vaga de fam.

Brahim Dahane va ser guardonat al 2009 amb el Premi Per Anger que atorga el Govern de Suècia a persones i organitzacions que destaquen per la defensa dels drets humans i la democràcia. El va recollir la seua germana Aixa en estar empresonat.
 

Més informació

PROGRAMA DE LA JORNADA
PROPOSTA DE MOCIÓ

NOTÍCIES RELACIONADES

noticia 18 de maig de 2012
La realitat dels campaments de refugiats sahrauís, en primera persona


noticia 17 de desembre de 2008
La UdL s'afegeix al Dia de la Solidaritat amb el Sàhara Occidental