13 de juliol de 2010

Descarregar pdf

Rosa Maria Calaf lamenta que el periodisme rigorós i honest estigui en crisi
 
. La periodista catalana inaugura avui a la Seu d'Urgell la 18ena Universitat d'Estiu de la UdL  
audio
Rosa Maria Calaf a la universitat d'estiu de la Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGERosa Maria Calaf a la inauguració de la Universitat d'Estiu de la UdL
"El reporterisme rigorós, honest i responsable es troba actualment en una cruïlla de camins". Així ho afirma la periodista Rosa Maria Calaf que lamenta que la cobertura en profunditat de temes essencials de l'actualitat, la denúncia de responsabilitats als poderosos i el bon fer hagin donat pas a una "tòxica barreja d'infoentreteniment, sensacionalisme i trivialitat".

Aquestes i altres reflexions sobre l'exercici d'aquesta professió, centraran la conferència inaugural: "Periodisme del segle XXI: informació o espectacle" que la reportera catalana pronunciarà avui a les vuit del vespre al Centre Cívic El Passeig de la Seu d'Urgell, amb motiu de la inauguració de la 18ena edició de la Universitat d'Estiu de la UdL en la que enguany s'hi han matriculat 948 persones, 301 d'aquestes als 15 cursos que tenen lloc aquesta setmana i la vinent a la capital de l'Alt Urgell.

Cafaf, que actualment presideix el Centre Internacional de Premsa de Barcelona, va participar en l'etapa fundacional de Televisió de Catalunya, tot i que la seua trajectòria professional ha estat marcada per les corresponsalies de Televisió Espanyola a Nova York, Moscou, Buenos Aires, Roma, Viena, Hong Kong i la darrera Pequín. Calaf, defensora de donar veu en les seues cròniques als que no habitualment no la tenen, ha rebut nombrosos premis entre ells el Premi Ondas 2001 a la millor professional; l’Ofici de Periodista 2003 que atorga el Col·legi de Periodistes de Catalunya; el Premi Club Internacional de Premsa 2006 a la millor tasca periodística a l’estranger; el Women Together Award 2007 concedit per l’ONU per la trajectòria a favor dels objectius del Mil·leni; o el XXIII Premi de Periodisme Cirilo Rodríguez 2007 de l’Asociació de la Premsa de Segovia al millor correponsal i enviat especial. El 2008 va ser designada Doctora Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili.
 
 La cobertura en profunditat de temes essencials de l'actualitat, la denúncia de responsabilitats als poderosos i el bon fer han donat pas a una tòxica barreja d'infoentreteniment, sensacionalisme i trivialitat
Entre els cursos de la Universitat d'Estiu que tindran lloc del 13 al 23 de juliol a La Seu d'Urgell trobem un taller de fotografia a càrrec de Josep Bou, un sobre justícia social i drets humans on hi participen, entre altres, Arcadi Oliveras (president de Justícia i Pau) i Christian Courtis (de l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans), un altre sobre com incorporar els homes a la igualtat de gènere, o un que abordarà l'estat de la ramaderia ecològica als pirineus catalans.

L'acte d'inauguració de la Universitat d'Estiu comptarà amb la presència de l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, i el rector de la UdL, Joan Viñas.