Política Lingüística a la UdL
Pla de llengües 2024-2026
• Pla d’acollida lingüística i cultural de l’estudiantat, el PDI i el PTGAS de la UdL.
• Pla per a la millora de les competències en terceres llengües de l’estudiantat de la UdL.
• Gestió de les llengües a l’aula.
COMISSIÓ DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA
PLANS DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA ANTERIORS
- Pla Operatiu per al Multilingüisme a la UdL 2013-2018 (Acord 199/2013 del Consell de Govern de 24 de juliol de 2013), que substituïa el Pla d'Acció Multilingüe (Acord núm. 153/2008) vigent fins al moment.
Marc legal
Estatut d'Autonomia de Catalunya, 2006
Article 35. Drets lingüístics en l'àmbit de l'ensenyament
1. Totes les persones tenen dret a rebre l’ensenyament en català, d’acord amb el que estableix aquest Estatut. El català s’ha d’utilitzar normalment com a llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament universitari i en el no universitari.
5. El professorat i l’alumnat dels centres universitaris tenen dret a expressar-se, oralment i per escrit, en la llengua oficial que elegeixin.
Article 50. Foment i difusió del català
2. El Govern, les universitats i les institucions d’ensenyament superior, en l’àmbit de les competències respectives, han d’adoptar les mesures pertinents per a garantir l’ús del català en tots els àmbits de les activitats docents, no docents i de recerca.
Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya
Article 3. Objectius del sistema universitari de Catalunya
- Les universitats del sistema universitari de Catalunya tenen com a objectius fonamentals:
d) La incorporació de la llengua catalana a tots els àmbits del coneixement i la contribució al procés de normalització de l’ús científic, cultural i social del català.
Article 6. Llengua
- El català és la llengua pròpia de les universitats de Catalunya i, per tant, és la llengua d'ús normal de llurs activitats.
- El català és la llengua oficial de les universitats de Catalunya, com també ho és el castellà. L'ús de les llengües oficials en les activitats universitàries es regeix per la Llei 1/1998, del 7 de gener, de política lingüística.
- En el marc de la Llei 1/1998, del 7 de gener, de política lingüística, el Govern i les universitats, en l'àmbit de llurs respectives competències, han d'estimular el coneixement i l'ús del català en tots els àmbits de l'activitat universitària i fomentar-ne l'aprenentatge entre tots els membres de la comunitat universitària.
- D'acord amb la Llei 1/1998, del 7 de gener, de política lingüística, el professorat universitari, llevat del visitant i casos anàlegs, ha de conèixer suficientment les dues llengües oficials, d'acord amb les exigències de llurs tasques acadèmiques. El Govern, d'acord amb la normativa vigent i mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya, ha de garantir que en els processos de selecció, d'accés i d'avaluació es concreti el dit coneixement suficient.
- El Govern, d'acord amb la normativa vigent i mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya, ha de procurar que l'accés i la incorporació de nous membres a la comunitat universitària no alteri els usos lingüístics docents normals i el procés de normalització lingüística de les universitats.
- El Govern i les universitats, en l'àmbit de les competències respectives, han d'establir programes de foment del coneixement de terceres llengües que puguin incloure tant l'ús d'aquestes llengües en les activitats acadèmiques de la universitat com l'oferta d'assignatures específiques de cada titulació.
Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística
Article 2. La llengua pròpia
2. El català, com a llengua pròpia, és:
a) La llengua de totes les institucions de Catalunya, i en especial de l'Administració de la Generalitat, de l'Administració local, de les corporacions públiques, de les empreses i els serveis públics, dels mitjans de comunicació institucionals, de l'ensenyament i de la toponímia.
Article 9. La llengua de les administracions de Catalunya
3. Les corporacions locals i les universitats han de regular l'ús del català en l'àmbit de les competències respectives, d'acord amb el que disposa l'apartat 1. També l'han de regular, en aquest mateix sentit, totes les altres corporacions públiques.
Article 11. La capacitació lingüística del personal al servei de les administracions de Catalunya
3. En el procés de selecció per a accedir a places de personal de l'Administració de la Generalitat, de l'Administració local i de l'administració i els serveis de les universitats, inclòs el personal laboral, s'ha d'acreditar el coneixement de la llengua catalana, tant en l'expressió oral com en l'escrita, en el grau adequat a les funcions pròpies de les places de què es tracti, en els termes establerts per la legislació de la funció pública.
Article 22. L'ensenyament universitari
1. En els centres d'ensenyament superior i universitari, el professorat i l'alumnat tenen dret a expressar-se en cada cas, oralment o per escrit, en la llengua oficial que prefereixin.
2. El Govern de la Generalitat, les universitats i les institucions d'ensenyament superior, en l'àmbit de les competències respectives, han d'adoptar les mesures pertinents per tal de garantir i fomentar l'ús de la llengua catalana en tots els àmbits de les activitats docents, no docents i de recerca, incloses les lectures de tesis doctorals i la realització d'oposicions.
3. Les universitats han d'oferir cursos i altres mitjans adequats perquè l'alumnat i el professorat perfeccionin la comprensió i el coneixement de la llengua catalana.
4. Les universitats poden, en cas necessari, establir criteris específics d'ús lingüístic en les activitats relacionades amb compromisos internacionals.
Article 24. El professorat
3. El professorat dels centres d'ensenyament universitari de Catalunya ha de conèixer suficientment les dues llengües oficials, d'acord amb les exigències de la seva tasca docent. Aquesta norma no és aplicable al professorat visitant i a altres casos anàlegs. Correspon a les universitats d'establir els mecanismes i els terminis pertinents per al compliment d'aquest precepte.
Estatuts de la UdL
Article 4
Llengua
4.1 El català és la llengua pròpia i institucional de la Universitat de Lleida i, per tant, la d'ús normal en les seues activitats, sens perjudici dels drets que es deriven del queestableixen l'Estatut d'autonomia de Catalunya i la legislació vigent.
4.2 La Universitat de Lleida potencia l'ús del català en els diversos àmbits de l'activitat universitària i garanteix l'existència dels mitjans adients per assegurar-ne la comprensió i fomentar-ne l'ús per part de la comunitat universitària. Amb aquesta finalitat, promou la col·laboració amb altres universitats, especialment les de l'àmbit lingüístic català, i fomenta la projecció exterior de la llengua i la cultura catalana.
4.3 La Universitat de Lleida valora la diversitat lingüística com a oportunitat per a l'enriquiment espiritual, el coneixement i el respecte mutu entre els pobles.
4.4 La comunitat universitària i els òrgans de govern han de vetllar per facilitar la integració de les persones que s'incorporen a la Universitat de Lleida procedents de fora de l'àmbit lingüístic català. La Universitat, d'acord amb la normativa vigent, ha de procurar que l'accés i la incorporació de nous membres a la comunitat universitària no alteri els usos lingüístics ni el procés de normalització lingüística.
4.5 La comunitat universitària i els òrgans de govern, d'acord amb la normativa vigent, han de regular la concreció del coneixement suficient de les dues llengües oficials en els processos de selecció, accés, incorporació i avaluació, tant del professorat com de l'estudiantat.
4.6 La Universitat de Lleida fomenta el coneixement de terceres llengües i, en la mesura que sigui possible, llur ús en les activitats acadèmiques.
Ajuts i premis de l'IL
- Dotació d'ajuts per a l'acreditació lingüística del PDI (curs 2024-2025)
- Convocatòria del Premi a la Qualitat Lingüística de les Tesis Escrites en Anglès (Cursos 2022-2023 i 2023-2024) TANCADA!
- Convocatòria del Premi a la Qualitat Lingüística de les Tesis Escrites en Català (Cursos 2022-2023 i 2023-2024) TANCADA!