Vicerectorat de Recerca

 Descarregar pdf
NATÀLIA ALONSO MARTÍNEZ
Natàlia Alonso Martínez

Natàlia Alonso Martínez
Vicerectora  de Recerca
vrec@udl.cat

Jordi Voltas Velasco
Adjunt al Vicerectorat
jordi.voltas@udl.cat

Esther Gonzàlez Espolio
Secretària del Vicerectorat
vrec.secretaria@udl.cat

 

Contacte

Edifici del Rectorat
Despatx 2.02
Pl. de Victor Siurana, 1
25003 Lleida

vrec.secretaria@udl.cat
@UdL_RDI

+34 973 70 20 18

Biografia

Natàlia Alonso Martínez és llicenciada en Geografia i Història, especialitat Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, per la Universitat de Barcelona i doctora en Història per la Universitat de Lleida. En 2005 obté una plaça de professora agregada de Prehistòria a la Universitat de Lleida, havent estat anteriorment becària predoctoral a la UdL, postdoctoral al CNRS, professora associada a la UAB, investigadora contractada en projectes a la UdL, així com treballadora autònoma. Des de 2020 és catedràtica laboral.

Des dels anys 90 ha participat en diversos projectes nacionals i europeus amb investigadors destacats de diferents centres (UdL, CNRS, UB, CSIC, AUTH, IPNA). Com IP, ha estat i és responsable de diversos projectes de recerca: del Plan Estatal de I+D+I; de Redes de Investigación; de Projectes Quadriennals de Recerca en matèria d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya; i d’un projecte RecerCaixa. Es responsable acadèmica del SCT-Laboratori d’Arqueologia i ha signat convenis amb ajuntaments, fundacions i altres institucions en relació amb la recerca arqueològica. Ha publicat més d’un centenar treballs en revistes nacionals i internacionals, llibres i capítols de llibre.

Actualment és coordinadora del grup de recerca “ARQHISTEC. Economies alimentàries i dinàmiques poblacionals a la Mediterrània occidental: grup d’arqueologia i història de les societats premodernes”, reconegut com a consolidat i finançat per la Generalitat de Catalunya des de 2022.

La seva trajectòria investigadora s’ha centrat en dues línies bàsiques. Per un costat, el seu interés gira al voltant de l’arqueologia de l’agricultura, de l’arqueobotànica, dels processos de transformació dels productes agrícoles i les seves implicacions econòmiques, socials i de gènere, fonamentalment al Mediterrani occidental durant la Protohistòria. Ha incorporat noves línies de recerca com l’etnoarqueologia, l’arqueologia experimental, l’aplicació d’anàlisis isotòpiques a les restes arqueològiques o la didàctica de l’arqueologia.
Per un altre costat, la seva recerca s’ha integrat des de principis dels anys 90 en els projectes d’intervenció arqueològica duts a terme pel Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL, al voltant de tres eixos principals: investigació, gestió del patrimoni i difusió. Entre ells destaquen fonamentalment la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, l’oppidum de Gebut, a Soses, i el jaciment de Minferri, a Juneda, exemples de compromís amb el territori des de la recerca històrica i el patrimoni cultural.

Entre 2014 i 2022 va ser directora de la Revista d’Arqueologia de Ponent, editada per la Universitat de Lleida, amb el Segell de Qualitat de les Revistes Científiques Espanyoles de la FECYT.
Pel que fa la seva activitat docent, l’ha desenvolupat principalment a la Facultat de Lletres, però també a la FEPTS, on va impartir classes entre el 2011 i el 2017. Ha dirigit 4 tesis doctorals.

Respecte la gestió, ha estat coordinadora de Grau, coordinadora de Màster i secretària i cap del departament d’Història.