Estira't amb les Pauses Actives
Descripció de la campanya:
El mes d'abril, des de la Universitat de Màlaga i la Xarxa Espanyola d'Universitats Promotores de Salut, volem difondre aquest missatge, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut i el Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball, per a cuidar i mantenir uns hàbits saludables per mitjà de les Pauses Actives.
Segons l'OMS, almenys un 60% de la població mundial no realitza l'activitat física necessària per a obtenir beneficis sobre la seva Salut. Es deu en part a la insuficient participació en l'activitat física durant el temps d'oci i a un augment dels comportaments sedentaris durant les activitats laborals i domèstiques. Les malalties no transmissibles associades a la inactivitat física són el major problema de salut pública en la majoria dels països del món. Es necessiten amb urgència mesures de salut pública eficaces per a millorar l'activitat física de totes les poblacions.
Des de 1950, es reconeix a l'àmbit laboral com un dels espais més adequats per a la promoció de la salut. Aquest fet va ser ratificat en 1995 per l'Organització Mundial de la Salut i l'Organització Internacional del Treball. Des de llavors, s'han desenvolupat nombroses vies per a acollir activitats físiques en el si de l'empresa. Una d'elles, amb major reconeixement actualment, són el desenvolupament de pauses actives.
Les Pauses Actives són breus períodes de temps, durant la jornada laboral, en la qual els treballadors realitzen una o diverses activitats físiques amb l'objectiu d'acabar amb el sedentarisme i el presentisme en la jornada laboral. Les pauses actives contribueixen a reduir el sedentarisme derivat d'ocupacions relacionades amb l'ús d'ordinadors o maquinària en les quals el treballador roman més de dues hores seguides assegut.
Realitzar pauses actives no requereix parar l'activitat en l'empresa. N'hi ha prou amb prendre uns minuts cada dues hores perquè el treballador realitzi activitats com caminar, estirar o alguns exercicis, que li permetin a més de millorar el seu to físic la seva motivació i productivitat. Les pauses actives poden augmentar un 25% del rendiment en el treball i disminuir més d'un 35% al 40% les baixes laborals.
Algunes de les pràctiques més recomanables per a les pauses actives són:
1. Caminar durant 10 minuts pels exteriors de l'oficina, i aprofita per a fer alguna gestió sense usar el telèfon.
2. Pujar i baixar escales i realitzar estiraments abans i després d'això, si ho consideres necessari.
3. Consumeix aigua fresca, utilitzant recipients que evitin el consum de plàstics en el teu lloc de treball.
4. Descansa la vista, durant uns pocs segons, aparta la teva mirada de l'ordinador i enfoca-la a punts pròxims o llunyans del teu lloc de treball.