L'acció pel clima centra les 4es Jornades Visions d'un món desigual

La meteoròloga Gemma Puig, entre les ponents del cicle que comença avui

Descarregar pdf
canvi climàtic
Foto: Martin Snicer (CC BY-ND 2.0)

La meteoròloga de TV3, el canal 3/24 i Catalunya Ràdio Gemma Puig és una de les ponents de les jornades Visions d'un món desigual, que enguany se centren en l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 13, acció pel clima. La iniciativa, que es desenvolupa de forma virtual per la pandèmia de COVID-19, arrenca aquesta tarda parlant dels efectes del canvi climàtic en la salut de les persones. Les jornades les organitzen de forma conjunta les universitats de Lleida (UdL), Girona (UdG), Tarragona (URV) i Pompeu Fabra (UPF).

Aquest cicle, que arriba a la seua quarta edició, tracta cada any "temes globals que ens afecten com a humanitat des de la perspectiva dels ODS adoptats per les Nacions Unides", expliquen els organitzadors.  L'any passat es van dedicar a l'ODS 16 sobre pau, justícia i institucions solidàries. En aquesta ocasió, s'ha escollit l'emergència climàtica i l'adopció de mesures urgents per combatre l'escalfament global i els seus efectes.

Les jornades tindran lloc durant la segona quinzena de maig i s'organitzen en quatre blocs temàtics, dos per setmana. Totes les sessions són en línia. La primera, avui a partir de les 18.00h, la coordina la professora de Bioestadística i de Models estadístics per a la recerca mèdica de la UdL, Montse Rué. L'acompanyaran el metge especialista en Medicina Preventiva i Salut pública, Joan Torres, exprofessor també de la UdL; i l'estudiant d'últim curs de Medicina a la Universitat de Lleida Rafa Terol. Parlaran dels efectes del canvi climàtic en la salut de les persones.

El dia 21 el tema és la migració climàtica, una realitat invisibilitzada. Comptarà amb la investigadora del  Grup de Recerca sobre Dret ambiental, Immigració i Govern Local de la URV Susanna Borràs. Entre les seues recerques destaquen l'estudi de l'accés i participació en els beneficis derivats de la utilització dels recursos genètics, la bioprospecció i les persones refugiades per motius ambientals.

La tercera sessió, el 26 de maig, se centrarà en les evidències del canvi climàtic des de la perspectiva meteorològica. La protagonitzarà la sots-cap de meteorologia de Televisió de Catalunya Gemma Puig. Llicenciada en Física, anteriorment ha treballat als Serveis Audiovisuals de Meteorologia, on es produïa el Canal Meteo, a més d'aplicacions i continguts meteorològics per Internet, telefonia i premsa.

La darrera jornada, el dia 28, porta per títol L’emergència climàtica actual i el clima del futur. La conduirà el catedràtic de Geografia Física de la UB i director de l'Institut d'Investigació de l'Aigua de la mateixa universitat, Javier Martín-Vide. Acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i membre de la Royal Academy for Overseas Sciences (Bèlgica), ha centrat la seua recerca en l'anàlisi probabilística de la precipitació, els riscos climàtics, el clima urbà i el canvi climàtic.

MÉS INFORMACIÓ:

Programa de les 4es Jornades Visions d'un món desigual