Honoris causa UdL

Miquel Batllori Munné

 Descarregar pdf
23 de maig de 2002
Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona
 
Les Juntes de Govern de les Universitats d’Alacant (21 de novembre de 2001), Autònoma de Barcelona (26 d’abril de 2002), Barcelona (29 d’abril de 2002), Girona (14 de febrer de 2002), Jaume I de Castelló (25 de març de 2002), Lleida (21 de maig de 2002), Politècnica de Catalunya (15 de maig de 2002), Pompeu Fabra (20 de març de 2002), Ramón Llull (25 d’abril de 2002), Rovira i Virgili (9 d’abril de 2002) i el Consell de Direcció de la Universidad de Vic (17 d’abril de 2002), van acordar concedir el grau de doctor honoris causa al Pare Miquel Batllori Munné en reconeixement als mèrits que concorren en la seua trajectòria acadèmica i professional.
 
 
Padrí: Martí de Riquer Morera
Rector: Salvador Ordóñez Delgado, rector de la Universitat d’Alacant i president de torn de l’Institut Joan Lluís Vives
 
 

Miquel Batllori Munné fou un historiador i jesuïta català. Nasqué l'1 d'octubre de 1909 fill d'un català i d'una cubana. Els seus pares havien fet fortuna a la Cuba colonial i a casa seva sempre tingué l'estímul ver les lletres i les arts. Afectat d'osteomielitis, va estudiar primària i batxillerat a l'Escola Jesuïta del carrer Casp de Barcelona, posteriorment es va graduar en Filosofia i Lletres i Dret a la Universitat de Barcelona el 1928. Aquell mateix any ingressà a la Companyia de Jesús per iniciar el seu noviciat, estudiant humanitats al Monestir de Veruela, a la província de Saragossa. Finalment llicenciat en teologia va publicar innombrables treballs, que han estat reunits en la seva Obra Completa en dinou volums. En la seva llarga trajectòria, va ser director de l'Institut Històric de la Companyia de Jesús i catedràtic d'Història Moderna a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Estudiós de vocació universal, es va interessar de forma especial per les figures de Ramon Llull, Ramon de Penyafort i Arnau de Vilanova. La seva monumental obra sobre el llinatge dels Borja va marcar una fita en el camp de la historiografia sobre l'època del Renaixement.

Mereixedor l'any 1982 de la Creu de Sant Jordi; el 1985 de la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya; el 1990 rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes; el 1995 el Premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials, juntament amb l'historiador portuguès Joaquim Veríssimo Serrão; i el 2001 el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles.

 

Honoris Causa UdL - Miquel Batllori
 
 

Publicació amb les intervencions i lliçons