Seminari: El sistema concentracionari franquista a Catalunya
Amb Marc Macià Farré i Gerard Pamplona Molina
Seminari: El sistema concentracionari franquista a Catalunya, amb Marc Macià Farré, el passat 18 de març de 2022 a la Sala de Juntes del 2n pis del Rectorat de la Universitat de Lleida.
El mateix també va servir de presentació del llibre “El passat fosc del Turó. El camp de concentració franquista del castell de Lleida (1938-1940)”, de Gerard Pamplona Molina, a càrrec del propi autor.
Durant la Guerra Civil i els primers anys de la postguerra el sistema concentracionari del règim franquista va esdevenir un dels principals elements per permetre al dictador consolidar- se al poder i eliminar qualsevol oposició. La submissió i dominació politicosocial de la població, aplicada gràcies a un exèrcit fidel que comptava amb una alta capacitat coercitiva, va alterar i canviar la vida quotidiana dels ciutadans d’arreu de l’Estat. La ciutat de Lleida, situada durant nou mesos a primera línia del front i clau per a les comunicacions entre Madrid i Barcelona un cop finalitzada la contesa, no va escapar-se d’aquesta dinàmica general de repressió i creació d’espais concentracionaris. Així, entre principis de 1938 i mitjan 1940, la Seu Vella, “el Castell”, va convertir-se en un dels camps de concentració més importants de Catalunya on es van tancar milers de presoners de guerra republicans.
Aquest estudi s’incardina de ple en la producció historiogràfica que, observant diferents vessants del feixisme espanyol, s’ha desenvolupat des de l’acadèmia. I esdevé un referent obligat a tenir en compte en les futures investigacions del món concentracionari afegint-se als estudis desenvolupats fins a l’actualitat.
El camp de concentració del Castell ha estat, si més no, de difícil comprensió i anàlisi fins ara. Una nova perspectiva en relació amb els foscos esdeveniments que varen tenir lloc des de la primavera de 1938 fins a l’estiu de 1940 al turó de la capital del Segrià.