Headmouse: Software d’accessibilitat per a persones discapacitades
La Universitat de Lleida ha desenvolupat, mitjançant la càtedra Indra-Fundación Adecco, un conjunt d’eines d’accessibilitat que faciliten l’accés de les persones amb discapacitat motriu a les noves tecnologies. En el marc d’aquesta Càtedra s’han desenvolupat solucions tecnològiques d’èxit com el ratolí virtual HeadMouse i el teclat virtual VirtualKeyboard, de les que ja s’han comptabilitzat a prop de 400.000 descarregues en tot el món.
HeadMouse és un ratolí virtual que permet tenir el control del ratolí convencional de l’ordinador mitjançant petits moviments del cap i la realització d’accions de clic a partir d’accions facials.
Actualment es desenvolupa un projecte que vol anar un pas més enllà: el projecte REM. El projecte REM consisteix en un dispositiu hardware que es connecta a un ordinador amb un connector USB que permetrà controlar el desplaçament del cursor amb el moviment dels ulls. Aquest projecte està dissenyat com a eina d’accessibilitat per a usuaris amb que no puguin realitzar desplaçaments amb el cap i, per tant, no puguin utilitzar HeadMouse.
Grup de processat de senyal i robòtica
El grup de processat de senyal i robòtica ha desenvolupat diferents projectes relacionats amb innovacions tecnològiques que pretenen la millora en la qualitat de vida de persones amb discapacitat. A més a més de l’Assistent Personal Robòtic, han desenvolupat projectes com el HeadMouse, el Virtual Keyboard i el CrossCursor, aplicacions dissenyades per a que les persones amb discapacitat puguin utilitzar l’ordinador amb facilitat.
Totes aquestes aplicacions són gratuïtes i han sigut dissenyades per la Càtedra d’Accessibilitat a les TIC de la Unversitat de Lleida.
Headmouse: Software d’accessibilitat per a persones discapacitades