RSS de la Universitat de Lleida

 

RSS de la Universitat de Lleida   L'actualitat de la UdL en RSS

Si voleu rebre els titulars de les darreres notícies, novetats i activitats de la Universitat de Lleida en format RSS només cal que afegiu la nostra adreça RSS: www.udl.cat/rss.xml al lector o programa que utilitzeu per a aquesta finalitat. També podeu rebre el resum de les notícies directament a la vostra adreça de correu: Subcripció a l' RSS via correu electrònic

RSS de la Universitat de Lleida    
Què és l'RSS?

L'RSS és un format creat amb llenguatge XML que permet oferir i visualitzar un gran nombre de continguts web i canals de notícies que s'actualitzen sovint, al mateix moment en que aquestes darreres es produeixen. Així, no cal visitar individualment cadascuna de les planes web per saber el que contenen: podem, si ens subscrivim als seus feeds (canals o fils) organitzar-los i visualitzar, només amb un cop d'ull i en temps real, els titulars de les darreres notícies, articles o novetats de moltes pàgines web diferents -diaris, institucions, universitats, portals, blogs, etc- i visitar, obtenint informació ampliada, només aquells que són del nostré interès.
 
RSS de la Universitat de Lleida  
Com puc llegir continguts RSS?

Per accedir als continguts RSS podem emprar programes que llegeixen aquestes fonts; són els anomenats lectors o agregadors d’RSS. N’hi ha per als diferents sistemes operatius i són de lliure distribució. L'ús d'un agregador o Lector d'RSS ve a ser com el d'una llista de favorits. Anem afegint les adreces web (URL) dels feeds que desitgem en el nostre Lector d'RSS, podent organitzar-los en carpetes i consultar-los de diferents formes: per data, alfabèticament, per categories, la llista de titulars d'una carpeta, només el titular amb el resum... i adreçar-nos directament a la pàgina web d'on prové el feed per llegir l'entrada complerta.


Si no desitgem instal·lar programari al nostre PC, existeixen planes web que llegeixen RSS. Altrament, alguns navegadors i certs programes de correu electrònic ja incorporen aquesta possibilitat. Així doncs, el procès d'agregació de les notícies es pot realitzar mitjançant:

fletxa-gris El propi navegador d'Internet

Molts navegadors d'Internet ja incorporen la possibilitat de rebre i llegir canals RSS: Konqueror, Explorer o Firefox per exemple (en el cas de la UdL), que ens avisa amb una icona  rss a la barra de navegació on apareix la URL de la possibilitat de subscriure'ns amb un senzill clic sobre la mateixa.

fletxa-gris Aplicacions i programes per a llegir RSS que s'instal·len a l'ordinador

Entre els més utilitzats tenim FeedReader, RssReader, etc. S'instal·len fàcilment a l'ordinador de l'usuari i permeten l'accés a aquest tipus d'informació. En el cas de la UdL, disposem del programa Akregator als nostres ordinadors, que ens permet rebre continguts RSS.

Aplicacions -> Internet-> Akregator

fletxa-gris Programes lectors de correu electrònic

Al igual que els navegadors d'Internet, alguns programes de correu electrònic ja incorporen la possibilitat de subscriure'ns a canals RSS. Així, rebrem en forma de correu electrònic les darreres notícies d'aquells llocs als que estiguem subscrits, i en el mateix moment en que n'actualitzin el contingut. En el cas de la UdL disposem del Thunderbird, que ens ofereix aquesta possibilitat.

Thunderbird

       -> Edita: "Paràmetres dels comptes"
       -> Afegeix un nou compte: "Blocs i Canals RSS"

Nova carpeta "Blocs i Canals RSS"

       -> Gestiona les subscripcions
       -> Afegeix l'adreça de l'RSS
fletxa-gris Pàgines que ofereixen lectors de RSS via web

Pàgines web que ofereixen gratuïtament serveis lectors de RSS on-line, com per exemple Bloglines, Feedster o Netvibes. N'hi ha prou amb enregistrar-se  (gratuïtament) i anar afegint aquells blocs, pàgines de notícies o serveis RSS en general als que destigem subcriure'ns. Les planes d'inici personalitzades de Google i Yahoo -tenint un compte de correu a gmail o yahoo-, també inclouen aquesta funció d’agregador. Així, amb només un cop d'ull a la pantalla podem visualitzar els darrers titulars de les webs que hàgim agregat prèviament.

Els agregadors web tenen l’avantatge que podem consultar-los des de qualsevol lloc (feina, domicili), com passa amb el correu web.

També teniu la possibilitat de rebre els titulars de l'RSS directament a la vostra safata d'entrada mitjançant la Subscripció a l'RSS via correu electrònic

 


[Valid RSS]



UdL

 

   Darrera modificació: