Taula rodona: La invasió russa d’Ucraïna: L'inici d'un nou ordre mundial?

Amb Eugeni Bregolat (exambaixador d’Espanya a Xina i Rússia), Antonio Blanc (catedràtic de Dret Internacional Públic a la UdL) i Cesáreo Rodríguez- Aguilera (catedràtic de Ciència Política a la UB).

Carregant el reproductor...
L'ampliació de l'OTAN cap a l'Est d'Europa és una de les causes de l'actual guerra a Ucraïna per l'exambaixador d'Espanya a Rússia entre 1992 i 1996, Eugeni Bregolat. Aquest diplomàtic, que també fou ambaixador a la Xina, Mongòlia, Moldàvia, Bielorrússia, Armènia, Canadà, Indonèsia, entre altres, ha participat en la taula redona: La invasió russa d'Ucraïna: l'inici d'un nou ordre mundial? que s'organitzava des de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la UdL i que ha obert el rector, Jaume Puy.

Bregolat ha recordat com grans responsables de la política exterior i de seguretat dels Estats Units, com ara Jack Matlock, Robert Strauss o l'actual cap de la CIA, William Burn, ja havien alertat del "sense sentit, l'error gravíssim i les conseqüències pèssimes" que suposava aquesta política nordamericana que impulsà Clinton, i que figures com Zbigniew Brzezinski i Henry Kissinger ja proposaven la finlandització d'Ucraïna, és a dir, neutralitat amb sobirania limitada. Aquesta seria, per al diplomàtic català, una possible via de solució d'un conflicte que ja va causar una guerra al 2014. El doctor honoris causa per la UdL, ha qualificat d'inadmissible la invasió d'Ucraïna. "Malgrat tots els greuges contra Rússia, no es poden solucionar les coses d'aquesta manera", ha dit.
 
A la taula rodona, moderada per Daniel Fernández Cañueto (professor de la UdL), l'han acompanyat Antoni Blanc (catedràtic de Dret Internacional de la UdL) i Cesáreo Rodríguez-Aguilera de Prat (catedràtic de Ciència Política a la Universitat de Barcelona).