Coneixeu Intercat?
Intercat és un conjunt de recursos electrònics en un entorn web —materials didàctics, documentació sociolingüística, informació sobre voluntariat lingüístic...— per introduir-se en la llengua i cultura catalanes, pensat especialment per a estudiants de programes de mobilitat que visiten les universitats de Catalunya.
Conté tres apartats diferenciats:
- Aprenc català: eines d'aprenentatge autònom de la llengua catalana (Speakcat, guies de conversa universitàries...).
- Em relaciono: informació i actuacions relacionades amb l'acollida lingüística i cultural dels estudiants forans (intercanvi lingüístic, 80 pistes, Ajuda'm...).
- Visc a Catalunya: documentació referent al coneixement de la identitat catalana i a l'àmbit universitari català (El català a Catalunya, El català a la universitat, Lingcat, Barcelona Jove...).
Aquest plataforma multimèdia es va engegar l'any 1999 com una iniciativa dels serveis lingüístics de nou universitats catalanes i de l'Oficina de Política Lingüística, i va ser cofinançada per la Unió Europea, el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació i les universitats públiques catalanes. A partir de l'any 2007 ha estat la Secretaria d'Universitats i Recerca del Departament d'Economia i Coneixement qui s'ha fet càrrec de l'actualització i el manteniment d'aquest portal.
Heu sentit a parlar de Raco?
RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, els articles a text complet de revistes científiques, culturals i erudites catalanes. La principal finalitat de RACO és augmentar la visibilitat i consulta de les revistes que inclou i difondre la producció científica i acadèmica que es publica a revistes catalanes. Aquesta finalitat es concreta en tres objectius:
- Impulsar l'edició electrònica de revistes catalanes
- Ser la interfície que permeti la consulta conjunta de totes les revistes
- Facilitar els instruments per a la seva preservació
RACO funciona amb el programa de codi lliure Open Journal Systems (OJS), desenvolupat pel Public Knowledge Project (PKP) amb l'objectiu de fomentar l'accés a la investigació, facilitant la gestió i publicació de revistes científiques. Aquesta aplicació permet fer, entre d'altres, cerques per autor/a i/o títol d'article i per títol, matèria o institució editora de la revista. De cadascun dels articles es pot consultar la citació bibliogràfica recomanada, les estadístiques de consulta, les metadades que el descriuen, recomanar lectures a companys, etc. Així mateix, ofereix la possibilitat de subscriure's al servei d'alerta de qualsevol de les revistes que inclou per rebre per correu electrònic l'avís de nous números publicats.
Les revistes que s'inclouen a RACO són aquelles que contenen un sumari, que tenen articles de més de 3/4 pàgines i estan signats i que estan editades dins de l'àmbit d'una institució científica, cultural i/o erudita catalana.
Els sumaris i el text complet dels articles són introduïts a RACO per les pròpies institucions editores. En la majoria de les revistes s'ofereix el text complet de tots els números publicats. Tot i això, en alguna revista hi pot haver una demora entre la introducció del sumari i la del text complet (consulteu les condicions d'accés obert de la revista).
L'accés als articles a text complet inclosos en aquest repositori és gratuït, però els actes de reproducció, distribució, comunicació pública o transformació total o parcial estan subjectes a les condicions d'ús de cada revista i poden requerir el consentiment exprés i escrit dels autors i/o institucions editores.
El repositori RACO usa el protocol d'interoperabilitat de l'Open Archives Initiative (OAI), fet que permet incrementar la visibilitat dels articles publicats a les revistes que incorpora, en oferir-se conjuntament amb d'altres repositoris internacionals.
RACO és un projecte del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, del Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya, de la Biblioteca de Catalunya i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.