Bioeconomia Km 0: Reptes Jurídics i Econòmics
Lleida, del 7 a l’11 de juliol de 2025 (2 ECTS reconeguts per la UdL)
Aquest curs s'emmarca en el projecte Sistemes alimentaris circulars (SACIR), que recentment ha estat beneficiari d'un ajut pont per a projectes de recerca, i té com a objectiu explorar el potencial de l'economia circular aplicada als sistemes alimentaris per aconseguir una cadena agroalimentària més sostenible i abordant-ne les implicacions jurídiques i econòmiques.
En aquest context, el curs d'estiu Bioeconomia km 0: Reptes Jurídics i Econòmics ofereix als participants una aproximació multidisciplinària que combina les perspectives jurídica i econòmica amb l'anàlisi de casos pràctics reals del territori de Ponent. L'objectiu principal és proporcionar una visió integral i aprofundida sobre l'economia circular aplicada als sistemes alimentaris i el seu paper clau en la transició cap a models més sostenibles.
En la primera part, es revisarà el concepte economia circular, se n'examinarà l'evolució en els marcs normatius i es posarà èmfasi en el seu foment per part de l'administració per comprendre com s'ha desenvolupat aquest model econòmic i quines són les seves implicacions legals. A més, s'analitzaran els impactes econòmics i els desafiaments derivats de la implementació de mesures de prevenció, reducció i revalorització de residus, així com les oportunitats que aquestes polítiques poden generar en termes d'eficiència i rendibilitat.
En un segon bloc, de caràcter eminentment pràctic, es presentaran exemples d'innovació i bones pràctiques en la gestió sostenible dels sistemes alimentaris, amb un focus especial en iniciatives impulsades per diversos actors del territori. Aquests casos reals serviran de referència per il·lustrar com es poden aplicar estratègies d'economia circular en el sector agroalimentari i inspirar nous projectes.
A més de l'adquisició de coneixements tècnics, el curs té com a objectiu fomentar una cultura de circularitat i sostenibilitat en els sistemes alimentaris per sensibilitzar els participants sobre la importància de les bones pràctiques existents en el territori i posar en valor els projectes que ja s'hi desenvolupen. Així doncs, amb aquest enfocament global, el curs no només transmet coneixements teòrics, sinó que també convida a una reflexió pràctica sobre el paper de l'economia circular en el sector agroalimentari i promou accions concretes per a la seva aplicació efectiva.
Observacions: Curs adreçat a l'estudiantat i al públic en general interessats en temes d'economia circular i sostenibilitat. No són necessaris coneixements previs sobre la matèria per poder-s'hi inscriure i seguir el curs amb normalitat.
Llengua d'impartició: Català
Coordinació: Anna García Companys (Departament de Dret de la UdL)
Equip docent: Víctor Falguera Pascual (UdL), Mariona Farré Perdiguer (UdL), Anna García Companys (UdL), Xavier Magrí Tersa (UdL), Daniel Marsol Trescents (BonÀrea Agrupa), Marta J. Muñoz Gómez (AgroParisTech), Kevin Requena Alsina (Cooperativa d'Ivars, SCCL), Mercè Sala Ríos (UdL), Teresa Torres Solé (UdL), Santi Vergé Fallada (Agrària de Miralcamp, SCCL) i Domènec Vila Navarra (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya)
Durada: | a) 20 hores |
b) 50 hores (20 de presencials + 30 de treball autònom de l'alumnat). Versió reconeguda amb 2 ECTS per la UdL |
Espai: Universitat de Lleida. Campus de Cappont
Preu: 36,92 € estudiants, PTGAS i PDI de la UdL / 90,00 € la resta
PROGRAMA | |
Dilluns 7 | |
Anna García | |
09.00-09.30 h | Presentació del curs |
Marta Muñoz i Xavier Magrí | |
09.30-10.30 h | Fonaments de l'economia circular: evolució des del model lineal fins al circular; principis bàsics, disseny sostenible, reutilització, reciclatge i regeneració, i context europeu, estatal i autonòmic. |
Víctor Falguera | |
11.00-12.00 h | Bioeconomia a Lleida: el paper del BioHubCat |
Mercè Sala, Teresa Torres i Mariona Farré | |
12.00-13.30 h | Estratègies i indicadors per avaluar l'impacte econòmic de la bioeconomia. |
Dimarts 8 | |
Anna García | |
09.00-9.30 h | Aspectes bàsics del cooperativisme agrari i relació amb la bioeconomia. |
Domènec Vila | |
09.30-10.30 h | Funcionament de les explotacions agràries i ramaderes i bioeconomia. |
Bones pràctiques en la reutilització de subproductes agrícoles i ramaders. | |
11.00-12.00 h | Casos d'èxit d'economia circular en cooperatives agràries del territori. |
Efectes positius sobre la bioeconomia local. | |
Daniel Marsol | |
12.00-13.30 h | Innovació en economia circular aplicada al sistema integrat de BonÀrea. |
Eines i estratègies per minimitzar residus i maximitzar l'eficiència. | |
Reutilització i gestió sostenible dels recursos dins la cadena alimentària. | |
Dimecres 9 | |
Santi Vergé i professorat de la UdL | |
09.00-13.00 h | Visita programada a la Cooperativa Agrària de Miralcamp: |
- Estratègies d'economia circular entre cooperatives de pinso. | |
- Substitució de matèries primeres importades per subproductes locals. | |
- Resultats i desafiaments en l'aplicació del projecte. | |
Dijous 10 | |
Kevin Requena i professorat de la UdL | |
09.00-13.00 h | Visita programada a la Cooperativa d'Ivars: |
- Implementació d'estratègies circulars en una cooperativa ramadera. | |
- Gestió sostenible de les dejeccions i els residus, i l'aprofitament energètic. | |
- Innovació tecnològica per reduir l'impacte ambiental i millorar l'eficiència. | |
Divendres 11 | |
Anna García, Mercè Sala, Mariona Farré i Teresa Torres | |
09.00-11.00 h | Pràctica conjunta per grups de treball: |
- Recopilació de la feina realitzada durant el curs. | |
- Identificació d'oportunitats d'economia circular en cooperatives reals o fictícies i altres empreses. | |
11.30-13.30 h | - Desenvolupament de plans d'acció per implementar mesures sostenibles. |
- Discussió grupal: posada en comú de les propostes dels grups. | |
- Feedback per part dels formadors sobre la viabilitat i l'impacte de les iniciatives presentades. |
|
|
|
|
![]() |